Brugse Radio

Erfgoedfabriek lost decennialange nood in voor Musea Brugge

Met het nieuwe state-of-the-art erfgoeddepot is de toekomst van de collectie van Stad Brugge verzekerd. De Erfgoedfabriek lost een decennialange nood in voor Musea Brugge en de archeologische dienst Raakvlak. Vanaf 2023 verhuizen de archeologische en een groot deel van de museale collecties naar dit nieuwe gebouw. Maar liefst 50.000 objecten worden klaargemaakt voor verhuis.

Een gebouw inrichten als erfgoeddepot vereist heel wat investeringen. “Daarom hebben we gisteren twee belangrijke dossiers goedgekeurd: het ene dossier gaat over de verbouwing van het gebouw tot erfgoeddepot en het andere dossier gaat over de depotinrichting. Daarmee zijn belangrijke stappen gezet in de realisatie van dit mooie project”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“In 2017 werd het gebouw aangekocht met als doel een hoogwaardig depot voor alle erfgoedobjecten en archeologische vondsten van Stad Brugge samen onder één dak te brengen. Van verschillende depots gelegen in de historische binnenstad gaan Musea Brugge en Raakvlak naar één locatie en één gecompartimenteerd depot met een nieuwe depotinrichting”, zegt burgemeester Dirk De fauw. Een efficiënte inrichting met op maat gemaakt meubilair zorgt voor een optimaal ruimtegebruik. Zowel Musea Brugge als Raakvlak hebben een levende collectie, dit wil zeggen dat de collectie nog steeds groeit door aankopen en schenkingen voor Musea Brugge en door opgravingen van Raakvlak. Het nieuwe depot beschikt daarom ook over laadkades én quarantaine- en behandelingsruimtes voor erfgoed en archeologische vondsten, zodat nieuwe aanwinsten meteen op een verantwoorde manier opgenomen worden in de collecties.

De Erfgoedfabriek wordt ook de nieuwe werkplek van Raakvlak. Naast het depot worden bureaus, vergaderruimtes, een fotostudio, een schervenpuzzelruimte, een wasruimte voor archeologische vondsten én een educatieve ruimte ingericht. De Provincie West-Vlaanderen maakte in 2018 twee miljoen euro beschikbaar om van het erfgoeddepot bovendien een regionaal erfgoeddepot te maken. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Collecties uit Brugge en het Brugse ommeland kunnen daardoor eveneens een plek krijgen in het nieuwe depot. Tenslotte zullen ook het kostuumatelier en het depot voor de kostuums van de Heilig Bloedprocessie en de Gouden Boomstoet een nieuwe plaats krijgen in de Erfgoedfabriek. Een goede depotinrichting is noodzakelijk voor het goede beheer van alle erfgoedobjecten. Musea Brugge werkt aan de toekomst.”

Dankzij de gulle bijdrage van de provincie West-Vlaanderen wordt dit gebouw ook beschikbaar gemaakt voor de collecties uit de omliggende gemeentes van Brugge. Maar liefst 35% van het cultureel erfgoeddepot is hiervoor gereserveerd. Daarmee neemt Brugge een belangrijke rol op in het behoud van het erfgoed uit de hele regio.

Duurzaamheid duurt het langst

Schepen van Facilitair Beheer Minou Esquenet: “We vormen een vroegere kaarsenfabriek met grote loodsen om tot de ideale bewaarplaats voor onze erfgoed- en archeologische objecten en de historische kledij van het Kostuumatelier, waarbij de nieuwe luifel de blikvanger wordt. Een erfgoeddepot vraagt natuurlijk zeer specifieke bouwtechnische vereisten. Samen met Claeys/Haelvoet Architecten realiseren we in dit industriële pand gecompartimenteerde depotruimtes met de nodige en stabiele klimatisatie, zodat elk materiaalsoort in goede omstandigheden bewaard kan worden. Omdat de juiste temperatuur en luchtvochtigheid zo belangrijk zijn, schenken we veel aandacht aan ideale koeling, verwarming en de juiste luchtvochtigheid. De elektrische installatie wordt volledig vernieuwd. Vanzelfsprekend werken we ook de beveiliging van het gebouw tot in het kleinste detail uit. Voor alle nieuwbouw en grondige verbouwingsprojecten aan ons patrimonium trekken we voluit de kaart van duurzaamheid. Ook deze Erfgoedfabriek heeft hoge energetische ambities. Zo gaan we de volledige gebouwschil na-isoleren en voorzien we twee bronnen van hernieuwbare energie: aansluiting op het warmtenet voor de verwarming en de installatie van een warmtepomp voor de koeling. De elektriciteit voor deze warmtepomp wordt opgewekt door de zonnepaneleninstallatie op het dak. De Erfgoedfabriek wordt niet enkel bouwtechnisch maar ook op vlak van hernieuwbare energie een aanwinst voor ons rijke patrimonium.”

Ruimtelijkheid

Door het toevoegen van een grote luifel over de volledige lengte van de Erfgoedfabriek worden alle functies in één gebaar verenigt. De luifel herbergt fietsenstallingen, een overdekt terras, buitenberging én zorgt bovendien voor zonnewering voor de lokalen voor het personeel. De luifel biedt bovendien ruimte aan de technische installatie, waardoor binnen meer plaats blijft voor de functie van het gebouw. Met oog voor een doordachte aanleg van de omgeving wordt het formaat van het gebouw herleidt tot menselijke schaal.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Franky Demon: “Op 19 april werd de vergunning goedgekeurd voor de verbouwing en exploitatie van een erfgoeddepot op de site in de Pathoekeweg. De site van de voormalige kaarsenfabriek ligt er sinds het faillissement van de fabriek troosteloos bij. Ik ben blij dat door dit nieuwe project van een erfgoeddepot de volledige site opgefrist zal worden. De voorbouw, voormalig kantoor en showroom, wordt gesloopt en de huidige fabriekshal zal verbouwd worden tot erfgoeddepot. Het gebouw wordt ook voorzien van nieuwe gevelbekleding en nieuw buitenschrijnwerk en er komt over de volledige lengte van de zuidgevel een luifel. Hierdoor krijgt het bestaande gebouw een nieuwe en frisse aankleding. Daarnaast wordt ook de omgevingsaanleg aangepakt. Zo wordt op de site een parking aangelegd in waterdoorlatende grasdallen met 26 plaatsen. Er komt ook een vijver die tegelijk als buffer dient.”

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe