Brugse Radio
Regio-nieuwtjes in het kort

Regio-nieuwtjes in het kort

 

Om de 25-jarige inschrijving van het Brugse Belfort op de werelderfgoedlijst van Unesco te vieren, installeerde Stad Brugge donderdag aan de hoofdingang van de Halletoren een passende gedenkplaat. Het was in november 1999 dat 26 Vlaamse en 6 Waalse Belforten een plaats op de Unesco-werelderfgoedlijst kregen. In 2005 breidde men de lijst uit met het Belfort van Gembloux en 23 Belforten uit Noord-Frankrijk. Iets kan maar werelderfgoed zijn als het uitzonderlijk is, uniek en zo belangrijk voor de wereld dat het behouden moet blijven en doorgegeven aan toekomstige generaties. Brugge is drie keer werelderfgoed: het Begijnhof (sinds 1998), het Belfort (sinds 1999) en de historische binnenstad van Brugge (sinds 2000). De tekst op de nieuwe herdenkingsplaat is te lezen in zes talen. Naast het herdenkingsbord werden ook twee bronzen Unesco-logo’s in de kasseien ingewerkt, gelijkaardig aan de bronzen logo’s die een jaar geleden in het Begijnhof werden aangebracht. Belforten vormen de oudste getuigen van de architectuur uit de middeleeuwen. Naast bewaarplaats was het Belfort ook een communicatiemiddel met de inwoners via omroeping of klokkengelui. Het 83 meter hoge Brugse Belfort staat er al sinds de 13de eeuw als hallencomplex met Belfort. In 1280 beschadigt een zware brand de Halletoren; in de 15de eeuw krijgt het hele complex zijn definitieve vorm. Een blikseminslag vernietigt in 1741 de sierlijke spits van het Belfort.

In Veldegem is er vrijdagmorgen een aanrijding geweest tussen een bus van De Lijn en een trein. De bus werd meegesleurd en liep flinke schade op. Een passagier op de bus is licht gewond geraakt. De brandweer en een ambulance werden ter plaatse gestuurd.

In de Hoornstraat in Moerkerke is er donderdagavond brand uitgebroken in een auto. Een wagen die eerder getakeld was geweest had vuur gevat en zorgde ook voor schade aan gebouwen. De brandweer moest ook uitrukken naar de Nieuwstraat in Moerkerke waar een auto in de gracht was terecht gekomen.

In de Zonnegloed in Vleteren moeten ze opnieuw heel wat nieuwe dieren opvangen. Het gaat onder meer om een kameel en diverse eekhoorns. Het dierenpark krijgt regelmatig oproepen binnen om dieren op te vangen.

Vrijdag startte Winter in Oostende met kerstmarkten in het Leopoldpark en op het Wapenplein. Ze verwachten er een half miljoen bezoekers tijdens de komende weken. Ook de lichttunnel in de Adolf Buylstraat zal veel volk lokken.

In Blankenberge startte inmiddels Wnterpret op het Lepold III plein met kerstmarkt, winterbar, kermisattracties en ijspiste. Vrijdagavond verwachtten ze er de coverband Gold en Wim Soutaer. Er zijn nog optredens gepland van Sergio en Jettie Pallettie. Elke woensdagnamiddag zal er kinderanimatie zijn.

In Knokke ging de ijspiste op het Verweeplein vrijdag van start. De opening viel samen met de intrede van Sinterklaas.

En nu zondag zal de Sint op twee plaatsen onthaald worden en met de harmonie een rondgang maken. Dat zal het geval zijn in Male Sint-Kruis en in Koolkerke. In Male zal dat voor het eerst zijn en wel in een organisatie van het comité Male waar wij Wonen.

Cercle Brugge won donderdagavond in Jan Breydel met 2-0 van het Schotse Hearts in de Conference League voetbal. Hearts is de nummer drie van vorig seizoen in eigen competitie. Dit jaar hebben de Schotten uit Edinburgh het net als groen-zwart moeilijk en staan ze voorlaatste. Afgelopen weekend kregen ze nog een 1-4 te slikken van leider Celtic, de tegenstander van Club Brugge afgelopen woensdagavond in de Champions League. Door de overwinning draait Cercle met zeven punten Europees aardig mee en doet het een goeie zaak met het oog op een verder parcours. Binnen twee weken maakt Groen-Zwart de verplaatsing naar het Sloveense Olimpija Ljubljana, op de vijfde speeldag in de Conference League.

Vóór de wedstrijd verzamelden ruim 3.500 meegereisde Schotse supporters in de Brugse binnnenstad. Dat zorgde op diverse plaatsen voor nogal wat kabaal en overlast want de Schotten bouwden een stevig feestje. En dat ging gepaard met veel drank, afval en wildplassen. Ze bleven de hele dag in het centrum. Ondermeer op de Markt en aan diverse cafés waren heel wat van hun vlaggen te zien. In de late namiddag zakten alle supporters richting ‘t Zand af waar hen de bussen wachtten die hen naar het Jan Breydel Stadion brachten.

Brugse Keppe

Brugse Keppe