Brugse Radio

Aanleg buurtparking langs Koolkerkse Steenweg in Brugge

In de Koolkerkse Steenweg ligt de parkeerdruk hoog. “De inwoners vragen al een tijdje om een oplossing, als schepen van openbaar domein kon ik deze vinden: we realiseren een nieuwe parking langs de Koolkerkse Steenweg. Er komen 27 parkeerplaatsen bij en bij de aanleg focussen we op waterinfiltratie en voldoende groen”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. Aannemer Verkinderen voert de werkzaamheden uit.

Nieuwe parking langs de Koolkerkse Steenweg

De parkeerdruk langs de Koolkerkse Steenweg ligt hoog, daarom klopten een aantal bewoners bij het stadsbestuur aan met de vraag naar een oplossing. “We zochten naar een kwalitatieve, duurzame oplossing voor de bewoners. Ter hoogte van huisnummer 76 in de Koolkerkse Steenweg zal een buurtparking aangelegd worden, met 27 parkeerplaatsen, waaronder een parkeerplaats voor mindervaliden en twee laadpalen”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Groene aanleg met focus op waterinfiltratie

De volledige opbouw van de parking gebeurt met waterdoorlatende materialen. De toegang van de parking zal in een karrenspoor aangelegd worden, dit wordt voorzien in grasdallen om de waterinfiltratie te garanderen. Ook de parkeerplaatsen zelf worden in grasdalen aangelegd. Gras en klaver worden hier gelegd, om een groenblijvend effect te behouden.

Een parkeerplaats voor mensen met een beperking zal er komen, deze wordt niet in grasdallen aangelegd, maar in waterpassende betonstraatstenen zodat de toegankelijkheid behouden kan worden.

Als extra buffering worden twee wadi’s aangelegd. “De bestaande bomen blijven behouden, elf nieuwe bomen worden aangeplant. Keizersbomen met lilablauwe bloemen zullen de blikvangers zijn aan de toegangsweg, ook zwarte elzen en schietwilgen worden aangeplant”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

“Een verbinding voor fietsers en voetgangers wordt doorgetrokken naar het achterste deel van de parking, dit zal uiteindelijk moeten aansluiten bij de verkavelingen die gepland staan op de percelen aan de Noorweegse kaai. Er wordt een groenbuffer tussen deze zachte verbinding en de eerste parkeerzone voorzien om de verkeersveiligheid te garanderen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Timing en investering

De werkzaamheden worden maandag gegund en worden geraamd op 193.278,65 euro (excl. btw). Normaalgezien starten de werkzaamheden in het najaar van 2024.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe