Brugse Radio

Achtste editie Doe Goed Pas opnieuw groot succes

Vanaf vandaag kunnen organisaties de nieuwe Doe Goed Passen komen afhalen. Het is ondertussen al de achtste editie van de Doe Goed Pas, de kortingskaart voor Brugse vrijwilligers en mantelzorgers. “Ondanks corona en de hoger energie en andere kosten geven ook dit jaar maar liefst 61 handelaars en 11 sociale organisaties leuke kortingen”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis.

Met de Doe Goed Pas wil het Brugse stadsbestuur alle vrijwilligers bedanken voor hun engagement als vrijwilliger of mantelzorger. “Solidariteit wordt meer en meer een sleutelwoord in deze samenleving. Willen we het leefbaar, warm en sociaal houden, dan zijn vrijwilligers en mantelzorgers van onschatbare waarde. Bruggelingen zetten zich vrijwillig in voor talloze organisaties, verenigingen, kwetsbaren in onze mooie stad. We kunnen niet zonder”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Uit de cijfers van de Stadsmonitor stellen we vast dat bijna één of vijf Bruggelingen aan vrijwilligerswerk doet. In vergelijking met andere steden is dat een zeer goed cijfer, want we scoren daardoor hoger dan de gemiddelde centrumstad. Daarom een grote dankuwel aan alle vrijwilligers voor hun inzet. Vorig jaar hebben we ongeveer 11.000 passen verdeeld. We gaan in 2023 voor minstens evenveel Doe Goed Passen. Tot nu toe werden 6.669 passen besteld door 157 organisaties voor de vrijwilligers”, zegt schepen Mathijs Goderis.

Er worden 3.000 passen verdeeld onder de mantelzorgers, want ook mantelzorgers die recht hebben op een mantelzorgpremie ontvangen automatisch de Doe Goed Pas. “Eén op vijf Vlaamse volwassenen verleent mantelzorg. Een derde van de mantelzorgers combineert die zorg met betaald werk en dat is niet altijd evident. Bedankt voor deze verregaande blijk van solidariteit”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Het werk is nog niet gedaan natuurlijk. Vele organisaties en verenigingen blijven overuren draaien om mensen te helpen. Er komen nog dagelijks vacatures bij op www.brugge.be/vrijwilligerswerk. Op dit moment wachten nog 212 vacatures op een geknipte vrijwilliger en er komen er elke dag bij. Dus neem daar zeker eens een kijkje. Bij vragen, neem contact op met de Vrijwilligerscentrale of spring eens binnen, ze helpen je graag”, aldus schepen Mathijs Goderis.

Praktisch

Er zijn nog steeds Doe Goed Passen beschikbaar. Vrijwilligers die nog geen pas mochten ontvangen sporen de verantwoordelijke van hun organisatie best aan om passen te bestellen via www.brugge.be/doegoedpas

Deze zeven organisaties zijn vandaag aanwezig zijn op het persmoment: Curando, Ligo Brugge, Oppas en vervoer, Oxfam-solidariteit, AZ Sint-Lucas, De jonge gezelschapshond en Kat zoekt huis.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe