Brugse Radio

App WePlog: voorstelling behaalde resultaten en hernieuwde aanpak

Met de mobiele applicatie WePlog kunnen ploggers op een efficiënte manier zwerfvuil aanpakken. Ploggen is een combinatie van joggen en het opruimen van zwerfvuil. De app werd eind 2019 ontwikkeld door Bernard Herbert en Alex Callant. Via de app kunnen gebruikers zien welke straten in hun buurt al zijn schoongemaakt en ontstaat er een community van ploggers die samen hun stad of gemeente netjes houden. Voor gemeentebesturen is de app een handige tool waarmee tijd en middelen worden bespaard. Als eenvoudige, gebruiksvriendelijke app houdt WePlog anoniem data bij voor alle plogbeurten.

Door de overzichtelijke kleurcode zien de gebruikers waar in hun buurt recent geplogd werd en welke straten nog een opruimbeurt moeten krijgen. Bij de start zijn alle straten rood gekleurd, tijdens het ploggen verandert de rode kleur naar oranje om aan te geven dat een plogger actief is in een bepaalde straat. Na het ploggen kleurt de straat groen.

Schepen van Preventie Mathijs Goderis: “Het is een zeer efficiënte tool om zwerfvuil aan te pakken. Met onze zwerfvuilcampagne ‘Brugge Oltied Schoane’ bereiken we momenteel maar liefst 400 vrijwilligers die actief zijn met hun jeugdverenigingen, wandelclubs, sportverenigingen, natuurverenigingen … Hun inzet werpt vruchten af want we mogen met trots zeggen dat Brugge een van de koplopers is op het vlak van ploggen.”

Het cijfermateriaal voor Brugge van 2021 liegt er dan ook niet om:

  • 604 zwerfvuilsessies;
  • 232 unieke WePloggers;
  • 1 uur en 10 minuten gemiddeld per sessie;
  • 563 zakken;
  • 55,6 m³;
  • 429,32 kilometer;
  • 4.632 kilogram zwerfvuil;
  • 871 uren zwerfvuil ruimen;
  • 2,4 kilometer per uur;
  • gemiddeld meer dan een kilogram per kilometer;
  • gemiddeld net geen volle zak van 60 liter per sessie.

De app gaat nu ook in de praktijk de ploggers belonen. WePlog werkt sinds kort samen met de NGO Eden Reforestation Projects (www.edenprojects.org). Er wordt retro-actief input gegeven aan dit project. Dankzij het ploggen met WePlog in Brugge in 2021 werden 748 bomen geplant met een gemiddelde van 1,10 minuten x 1.500 plogsessies. Dat is goed voor een vermindering van negen ton CO2-uitstoot, wat neerkomt op een neutralisering van het energieverbruik van zo’n zes huishoudens. Met diezelfde inzet kan 2022 worden afgeklokt op 750 aangeplante bomen. Elke boom is goed voor 12 kilogram CO2-vermindering. Bij een volgende update van de app, zal elke WePlogvrijwilliger kunnen zien hoeveel bomen in zijn of haar naam werden geplant. Ook de gemeente of de stad zal kunnen zien hoeveel CO2 bespaard werd dankzij het verzamelen van zwerfvuil.

Schepen van Klimaat en Energie en Milieubeleid en voorzitter van IVBO Minou Esquenet: “Als we deze tendens aanhouden in Brugge, dan planten we in 2022 1.247 bomen. Met 12 kilogram CO2-reductie per jaar per boom geeft dat voor Brugge 15 ton CO2-reductie of compensatie op jaarbasis. Dat komt overeen met ongeveer tien jaar elektriciteitsverbruik van een gemiddeld huishouden.”

“Ik doe graag een oproep aan iedereen om jongeren, familie, collega’s, buren, scoutsgroepen, klassen en vrienden te motiveren om mee te ploggen, liefst met de WePlogapp. Mensen kunnen bij ons een aanvraag doen om een WePloggroep te vormen om samen het zwerfvuil aan te pakken in de buurt. Zo krijgt men inzicht in de groepsresultaten. Daarvoor moet men de naam van de groep, de naam en het e-mailadres van de beheerder van de groep opgeven via info@WePlog.be. Zo kunnen we op termijn een mentaliteitswijziging teweegbrengen rond zwerfvuil”, zegt schepen van Preventie Mathijs Goderis.

Brugge streeft er naar om CO2-neutraal te worden. Het gebruik van de WePlogapp past dan ook perfect binnen de klimaatstrategie en het milieubeleid van de Stad. Schepen van Klimaat en Energie en Milieubeleid en voorzitter van IVBO Minou Esquenet: “Ik ben blij om te zien dat zoveel Bruggelingen samen met ons de strijd aangaan tegen zwerfvuil. Het zijn allemaal vrijwilligers die in hun vrije tijd de handen uit de mouwen steken om te zorgen voor propere buurten en straten. IVBO en onze negen vennoot-gemeenten ondersteunen al die vrijwilligers door het hen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Daarom bieden we de slimme app WePlog gratis aan. IVBO en de negen vennoot-gemeenten hebben een licentie voor drie jaar aangekocht en we zijn dan ook tevreden dat WePlog zo goed in de smaak valt. De app is een belangrijk instrument in de strijd tegen zwerfvuil en dat zien we aan de schitterende resultaten van de vrijwilligers. IVBO zorgt ook voor de nodige zakken, grijpers en fluohesjes. Met veel plezier worden de door de vrijwilligers gevulde zakken opgehaald tijdens de huis-aan-huisophaling. Zo hoeven de vrijwilligers die WePlog gebruiken geen extra moeite te doen. Eenmaal het adres van de vrijwilliger geregistreerd is, weet IVBO via de app over hoeveel zakken het gaat. Dat is een service die IVBO de vrijwilligers graag biedt. Want samen kunnen we bergen verzetten en onze stad nog mooier maken.“

Voor ploggers is de app volledig gratis. WePlog kan worden gedownload via de App Store van Apple of via de Google Play Store.

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe