Brugse Radio

Begeleidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’ opgestart

‘Dwars door Brugge’ is dé Brugse klassieker voor loopliefhebbers, van jong tot oud, van getrainde atleten tot bescheiden liefhebbers. Dat we die dan ook zo toegankelijk mogelijk willen maken voor iedereen, mag niet verwonderen. Met dat doel werd enkele jaren terug het begeleidingstraject ‘Op naar Dwars door Brugge’ opgestart, in een mooie samenwerking met Howest. Het concept is eenvoudig. Binnen dit traject worden deelnemers klaargestoomd om deze Brugse loopklassieker succesvol af te ronden. Gedurende de weken voor het evenement krijgen ze begeleiding van beweegcoaches (studenten Sport & Bewegen van Howest), die hen minstens twee keer per week laten trainen. Inschrijven kan individueel of in groep. Deelnemers worden na een eerste loopproef gekoppeld aan een loopgroep met hetzelfde loopdoel. Samen werken ze dan toe naar de dag van Brugges bekende loopklassieker, dit jaar op 7 mei 2023. Het aanbod ‘Op naar Dwars door Brugge’ richt zich zowel op beginnende lopers als op lopers met een eerste ervaring. Afhankelijk van het beginniveau werken we toe naar de 5 of 15 kilometer.

Schepen van Sport Franky Demon: “Om nog meer inclusief te werken en de drempel laag te houden – én dat is nieuw – biedt de Sportdienst, samen met enkele studenten van Howest trainingen aan voor bijzondere doelgroepen. Dit jaar zijn dat G-sporters en diabetici.”

Voor G-sporters werden ondertussen de nodige afspraken gemaakt. De groep is bekend, bestaat uit acht personen en een aantal deelnemers zijn hier vandaag ook aanwezig. Ook diabetici verdienen de nodige aandacht. Sporten is voor hen niet altijd evident, maar wel gezond en aan te raden. Dit traject biedt dan ook een uitstekende kans om hun grenzen te verleggen. Daarnaast bieden we voor de liefhebbers ook opnieuw het reguliere traject aan. Het programma is hier onderaan te vinden.

Alle groepen starten op woensdagavond 8 maart 2023. De sessies vinden plaats op de Sportinnovatiecampus in Assebroek (Nijverheidsstraat 112). Elke training duurt een uur. Voor zowel diabetici als voor geïnteresseerden voor het reguliere traject zijn de nodige inschrijvingslinks voorzien. Inschrijven gebeurt voor zondagavond 26 februari 2023. Wie zich inschrijft voor het reguliere traject kan een online infosessie volgen op 28 februari 2023. Deelnemen is gratis voor G-sporters en diabetespatiënten. Deelnemers aan het reguliere traject betalen 25 euro.

“Uit verschillende studies, ook en vooral na de coronaperiode, is meer dan ooit gebleken dat sporten goed is voor het mentale welzijn. Onderzoek van Sport Vlaanderen wijst uit dat 58% van de mensen die niet-sportief actief waren voor corona, nu wel meer sporten. Tijdens de coronaperiode zijn ook heel wat mensen gestart met joggen of lopen, of ze zijn het meer gaan doen. Om die tendens aan te houden, zetten we ook dit jaar in op een degelijke voorbereiding op één van de mooiste Brugse loopevents. Het traject ‘Op naar Dwars door Brugge’ was in het verleden al succesvol en we breiden dit nu uit naar enkele doelgroepen die niet zo gemakkelijk de weg naar dit aanbod vinden”, zegt schepen Franky Demon.

“Als schepen van welzijn en fervent jogger doet het mij uiteraard plezier dat de Sportdienst ook mikt op bijzondere doelgroepen bij dit traject. ‘Dwars door Brugge’ is de Brugse klassieker voor loopliefhebbers én we willen die dan ook zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen. Sport is en moet bij uitstek laagdrempelig zijn. Voor diabetici is sporten geen evidentie. Er is de angst om ‘te laag te zitten’ na een training, maar ook voor hen is het belangrijk om regelmatig en op eigen tempo te bewegen. Sporten houdt ook hen fit en vermindert stress. Soms kan de diabetesmedicatie zelfs worden verlaagd, net door te sporten. Dat deze doelgroep dankzij dit initiatief planmatig en onder begeleiding aan de slag kan gaan, is dus bijzonder positief”, aldus schepen van Welzijn Pieter Marechal.

PRAKTISCH

Programma ‘Op naar Dwars door Brugge’ voor diabetici  

 • 1 groep (uitlopen 5 km)
 • Locatie: Sport Vlaanderen – sportinnovatiecampus
 • Inschrijven voor zondagavond 26 februari 2023
 • Info-moment + screening: 1 maart om 19.00 uur in de sportinnovatiecampus

Prijs: Dit traject is gratis voor diabetespatiënten. Ze kunnen ook elk 1 buddy meenemen.

Aanbod:

 • Screening om het conditiepeil te bepalen
 • Tien weken persoonlijke trainingsbegeleiding
 • Ticket voor Dwars door Brugge (5 km) + ticket voor een buddy
 • Verzekering
 • Medische begeleiding, ondersteund door de teams van AZ Sint-Jan en AZ Sint-Lucas
 • Gratis looptruitje van de diabetesliga

Voorwaarden:  

 • Medische goedkeuring van de behandelende endocrinoloog is vereist.

Inschrijven kan via https://www.brugge-diabetes.be/activiteiten/start-met-lopen-met-de-brugse-diabetes-liga

Programma ‘Op naar Dwars door Brugge’ – regulier traject

 • 2 groepen (uitlopen 5 km of opbouw 15 km)
 • Locatie: Sport Vlaanderen – sportinnovatiecampus
 • Inschrijven voor zondagavond 26 februari 2023
 • ONLINE Info-sessie praktische afspraken: 28 februari van 19.00 tot 20.00 uur

Prijs: 25 euro

Aanbod:

 • Loopproef om je conditiepeil te bepalen
 • Tien weken persoonlijke trainingsbegeleiding
 • Ticket voor Dwars door Brugge (5 of 15km)
 • Verzekering

Inschrijven kan via www.brugge.be/opnaardwarsdoorbrugge

‘Op naar Dwars door Brugge’ is een project in het kader van ‘Brugge beweegt’ in samenwerking met Howest.

Info www.brugge.be/sport

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe