Samenwerking versnellen
Eerste Minister Alexander De Croo ontving dinsdag Duits Bondskanselier Olaf Scholz in Zeebrugge voor de Belgisch-Duitse energietop. Ook Minister van Energie Tinne Van der Straeten en Patrick Graichen, Duits Staatssecretaris voor Economische Zaken en Klimaatactie, waren bij de gesprekken in het ABC-gebouw van Port of Antwerp-Bruges aanwezig.
Beide landen ondertekenden een overeenkomst om de energiesamenwerking te versnellen op vlak van elektrificatie, LNG, waterstof en koolstofcaptatie om zo hun energieonafhankelijkheid te versterken. Dat zullen ze doen door middel van o.a. een Energy Contact Group. Deze groep bestaat uit politieke en industriële stakeholders en zal jaarlijks samenkomen om de verschillende energie topics op te volgen. De samenwerking tussen België en Duitsland is belangrijk voor de toekomst van de industrie in beide landen en om vlot de omslag te maken naar een klimaatneutrale economie.
Sleutelrol voor Port of Antwerp-Bruges
De haven van Antwerpen en Zeebrugge ligt in het midden van verschillende belangrijke industriële clusters en op een energiekruispunt in het hart van Europa. Samen met de strategische ligging van de havens, de sterke verbindingen met omliggende landen, de aanwezigheid van belangrijke chemie- en energiespelers en de reeds bestaande infrastructuur heeft ons land daarom alle troeven in handen om de groene energiepoort van Europa te worden.
Als wereldhaven ziet Port of Antwerp-Bruges voor zichzelf een sleutelrol weggelegd in de import, lokale productie, verwerking en doorzet van groene waterstof en derivaten naar het hinterland. Zeebrugge is reeds een van de belangrijkste toegangspunten voor LNG en aardgas: 15 procent van het Europese gas komt daar aan. Daarnaast werkt Port of Antwerp-Bruges actief aan de afvang en opslag van CO₂. Zo is er de ambitie om met Antwerp@C, een consortium met Air Liquide, BASF, Borealis, ExxonMobil, INEOS, Fluxys en Total, de helft van de CO₂ emissies in de haven op te vangen tegen 2030.
Foto©Port of Antwerp-Bruges