Brugse Radio

Brugge heeft een nieuw volkslied

‘k En Brugge In M’n Herte van Benny Scott werd maandagavond door de Brugse gemeenteraad unaniem erkend tot de officiële hymne van de stad. Het Brugsch Handelsblad had hiervoor, gesteund door meer dan 3.000 handtekeningen, een officieel verzoekschrift neergelegd bij de stad.

Het nummer ‘k En Brugge In M’n Herte van de Brugse zanger Benny Scott bestaat dit jaar 40 jaar. Het Brugsch Handelsblad wilde die verjaardag niet onopgemerkt voorbij laten gaan. In mei organiseerde de krant een petitie. In het Gemeentedecreet staat immers dat je in Brugge met 1.000 stemmen een vraag op de tafel van de gemeenteraad kan leggen.

Na anderhalve dag waren de nodige handtekeningen al binnen. De actie werd afgesloten met 3.041 stemmen én tientallen initiatieven. Ondernemers maakten een ‘k En Brugge In M’n Herte-pizza, -bier en zelfs -handtas. Artiesten creëerden  nieuwe versies van het nummer. Zo kwam er een hardrock-versie door Beuk en een klassiek arrangement door Peter Keereman. Honderden kinderen leerden het nummer aan op school. Daaruit bleek wel dat het dialect als spreektaal ver heen is.

Eind mei werd het verzoekschrift officieel neergelegd bij de stad, waarna de Brugse gemeenteraad het verplicht moest behandelen in de zitting van juni. Die keurde het dus afgelopen maandagavond unaniem goed. Die eensgezindheid werd maandagavond visueel gemaakt door samen – meerderheid en oppositie – het nummer te zingen op de Burg, vlak voor het stadhuis.

Brugse Keppe

Brugse Keppe