Brugse Radio

Brugge roept horecazaken op om voor takeaway over te schakelen op herbruikbare bekers

Brugge ‘Die Scone’ heeft een missie om de straten van de stad echt proper te krijgen, niet alleen door alles netjes op te ruimen, maar ook door zoveel mogelijk wegwerpmateriaal en afval te vermijden. De Stad roept daarom alle horecazaken op om voor takeaway over te schakelen op herbruikbare Billie Cups. “Het is belangrijk dat we inzetten op preventie en hergebruik,” zegt schepen van klimaat en energie en milieubeleid Minou Esquenet.

Billie Cup pioniers

Er zijn acht horecazaken die het nieuwe afvalvrije systeem voor Brugge op gang trekken: Postbar, Brazila, That’s Toast, Karma Markt, Tonka, Chocolatier Dumon, Otto Waffle Atelier en Cafuné. Deze zaken geven hun takeawaydrankjes vanaf nu mee in herbruikbare Billie Cups aan één euro waarborg. Ook de Vives Hogeschool gebruikt de Billie Cups. De overige grote kantines van bedrijven, ziekenhuizen en scholen in Brugge worden allemaal uitgenodigd om mee te doen.

Starterspakket van Stad Brugge

Stad Brugge steunt de horecapartners die deze switch maken met een starterspakket. Schepen van klimaat en energie en milieubeleid Minou Esquenet: “Als stad moedigen we onze horeca-uitbaters aan om de switch te maken naar herbruikbare bekers. Bovendien plaatst het Brugge in de kijker als ecovriendelijke en vernieuwende shopping- en horecastad. We geven onze horecapartners graag een duwtje in de rug met een starterspakket: de Stad betaalt voor hen de instapkost van 250 euro. Zo zorgen we samen voor een circulaire toekomst.”

Hoe werkt het?

De klant krijgt zijn drankje in een Billie Cup geserveerd, betaalt één euro en krijgt die waarborg terug als hij de beker binnenbrengt bij een deelnemende zaak. Dat kan intussen al over het hele land. Het nieuwe statiegeldsysteem voor herbruikbare bekers is ook al actief in Gent, Antwerpen, Brussel, Oostende en Mechelen. De Billie Cups zijn dus al op vele plaatsen goed gekend.

Foto: Brugs Radiohuis

Brugse Keppe

Brugse Keppe