Brugse Radio

Brugge was 580 jaar geleden de bakermat van loterijen

In het jaar 1441 nam men in Brugge een nooit gezien initiatief waarvan men niet kon vermoeden dat het de basis zou leggen van wat 580 jaar later wereldwijd gekend is als ‘een loterij’. ’s Werelds eerste ‘Lotinghe’ vond plaats op de middeleeuwse Markt van Brugge in 1441.

Stad Brugge en de Nationale Loterij vieren deze verjaardag met een hele reeks opmerkelijke initiatieven. Op een persconferentie op dinsdag 23 november zullen burgemeester Dirk De fauw, schepen van Cultuur Nico Blontrock en Jannie Haek, ook Bruggeling en CEO van de Nationale Loterij, alle details bekendmaken. Het gaat hier onder meer over een tentoonstelling in het Stadsarchief, een VR-belevingswandeling, een historische evocatie van de ‘Lotinghe 1441’ en speciale trekkingen van Lotto en EuroMillions in de Gotische Zaal van het Stadhuis. Nooit eerder werd de trekking van EuroMillions uit z’n sterk beveiligde studio in de buurt van Parijs gehaald om op locatie te worden voltrokken. Dit wordt feestelijk opgeluisterd door een symfonisch orkest met een opvoering van de hymne aan Fortuna uit de Carmina Burana op de Burg.

Tijdens die persconferentie zal ook de stadsrekening van 1441-1442 te zien zijn waarin de notulen van deze eerste loterij staan. Daarnaast krijgt de pers in primeur ook enkele beelden te zien uit de VR-film.

Illustratie: Middeleeuws Beursplein van Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe