Brugse Radio

Brugs stadsbestuur realiseert wensen uit de Wensboom

NIET 1 MAAR 48 BRUGSE WENSEN WORDEN WERKELIJKHEID

De kerstvakantie is een periode van hoop, geluk en stilstaan bij het leven. Brugge wil haar inwoners doen dromen en dus werd tijdens de voorbije kerstvakantie een wensbomenbos op de Burg gezet. “Iedereen kon een wens doen en die in het wensbomenbos hangen. We maakten de belofte dat we de wens van één Bruggeling zouden waarmaken. Uiteindelijk werden er 1.096 wensen in de bomen gehangen. 48 van die wensen zijn van Bruggelingen én kunnen we waarmaken. En dat zullen we ook doen”, klinkt het bij burgemeester Dirk De fauw en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

Brugge die baadt in kerstsfeer is altijd een mooi moment van het jaar. Dit jaar was dat nog net iets unieker. Op de Burg werd namelijk een wensbomenbos geplaatst. Iedereen kon een wens uitbrengen. “Het was een onverwacht succes. Voor kerstmis mochten we nog eens het dubbel aantal kerstballen aankopen. Alle voorziene kerstballen waar de mensen hun wensen in konden ophangen, waren al opgebruikt. Zo zie je maar: heel wat mensen vonden hoop en troost in het wensbomenbos”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Burgemeester Dirk De fauw: “Een bewoner deed ons de suggestie om deze wensboom te realiseren. We gingen daar graag op in, want zeker in deze moeilijke en donkere tijden voor Kerstmis was het een hoopvol moment voor iedereen. Dat bleek ook uit de vele ingediende wensen.”

Meer dan 1.000 wensen

Het uiteindelijke resultaat:1.096 wensen. Er waren 653 wensen in andere talen, waarvan 117 Engelstalige en 331 Franstalige wensen. Naast de anderstalige wensen waren er 443 Nederlandstalige wensen. “207 wensen gingen over geluk, gezondheid en liefde. Sommige mensen wensten een kindje voor het komende jaar, andere wenste geen armoede meer in Brugge”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

“17 Bruggelingen stuurden hun wens in zonder afzender. Die mensen kunnen we helaas niet helpen om hun wens te realiseren. 53 Bruggelingen schreven een wens en lieten ook hun contactgegevens na. Van die 53 wensen bleken er 48 mogelijk om waar te maken”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. “Er waren natuurlijk wensen als: ‘meer veilige fietspaden in Brugge’ of ‘een volledig autovrij stadscentrum’. Meer verkeersveiligheid staat altijd op onze prioriteitenlijst”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Een boottochtje of koetsritje

Bij de wensen waren er een aantal terugkerende thema’s:

  • Een boottochtje, al dan niet ’s nachts (wens van zeven Bruggelingen);
  • Een koetsritje (wens van zes Bruggelingen)(Nele Storme, begeleidster uit de onderwijs-en zorginstelling De Kade in Brugge komt een koetsritje afhalen voor de kinderen uit haar leefgroep);
  • Een ballonvaart boven de stad (wens van vijf Bruggelingen). “Die wens kunnen we echter niet kunnen laten uitkomen. We doen hen een ander voorstel: een bezoekje aan onze Halletoren”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.
  • Een volksfeest na corona (wens van drie Bruggelingen).

Daarnaast hadden twee hele jonge Bruggelingen een speciale wens. De achtjarige Julien Neirynck wil graag een dagje burgemeester zijn. “Ik ga graag in op de wens van de jonge Julien. Hij mag me binnenkort een dag meevolgen en zal op die manier al eens kunnen proeven wat het allemaal inhoudt om een dagje in mijn schoenen te staan. Misschien inspireert het hem wel voor zijn latere carrière”, lacht burgemeester Dirk De fauw. “De zesjarige Jesper Verholle vroeg om een dagje op de eerste rij naar de koers te komen kijken. Die wens laten we uiteraard ook met heel veel plezier uitkomen.”

Onder de andere persoonlijke wensen van de Bruggelingen vinden we:

  • Pingpongtafels voor Gulden Kamer;
  • Kerstverlichting in de Boeveriestraat;
  • Verlichting op de Snaggaardsbrug en de Carmersbrug;
  • Eens spelen op de beiaard;
  • Voetpadverlaging aan de plantsoendienst (aangevraagd door een rolstoelgebruiker);
  • Twee elektriciteitskasten pimpen met graffiti (in de Kemelstraat en in de Zilverstraat).

Het stadsbestuur laat 48 wensen het komende jaar werkelijkheid worden. “Als stad willen we onze Bruggelingen ondersteunen in hun dromen. Een beetje zoals een Brugse droomfabriek. Geluk kan je niet kopen, maar een koetsritje of boottochtje kan echt gelukkig maken. Dat is wat we ook willen doen voor onze inwoners: door ons beleid en aanpak in onze stad ze gelukkig maken in ons prachtig Brugge”, sluit schepen Mercedes Van Volcem af.

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe