Brugse Radio

Brugse troostplekken krijgen infobord

Vijf troostplaatsen in Sint-Kruis-Brugge krijgen vanaf nu een infobord om passanten en bezoekers de weg te wijzen. Op die manier willen de partners van ‘Compassionate Brugge’ de troostplaatsen extra in de kijker zetten, zodat mensen hun verlieservaring kunnen delen met de stad, buurt en gemeenschap.

In 2021 werden troostplaatsen in Brugge in het leven geroepen. Het zijn groene plekken waar je kunt stilstaan bij verlies en verdriet. Als eerste ‘Compassionate City’ van Vlaanderen wil Brugge het thema zo beter bespreekbaar maken en erkennen.

Schepen Pieter MARECHAL: “Tijdens de coronacrisis werden veel Bruggelingen met verlies of nakend verlies geconfronteerd. Op initiatief van Stad Brugge, Compassionate Brugge en Zorgzaam Sint-Kruis zijn er intussen vijf troostplaatsen ingericht, die je via een wandeling of fietstocht aan elkaar kunt linken. Zo willen we mensen ruimte geven om hun rouwervaringen een spreekwoordelijke plek te geven en met anderen te delen. Het maakt het verlies of gemis niet minder zwaar, maar helpt het wel dragen.”

De vijf troostplaatsen in Sint-Kruis worden vanaf nu voorzien van een duurzaam infobord met een bijbehorende QR-code.

Schepen Mercedes VAN VOLCEM: “Door deze signalisatie helpen we toevallige passanten, wandelaars of fietsers, de route rond de troostplekken makkelijk vinden. De QR-codes verwijzen naar een website met een plan van de twee ‘lussen’ tussen de troostplaatsen. Je kunt ervoor kiezen om een tocht van 7 of 5 kilometer af te leggen, of gewoon de troostplaats van jouw keuze te bezoeken.”

Verlies en verdriet in een bredere context plaatsen: ook daar draait de gedachte achter de Brugse troostplaatsen om. De nieuwe signalisatie wil het verhaal op een duurzame manier kracht bijzetten.

Schepen Pablo ANNYS: “We denken bij ‘verlies’ spontaan aan een overlijden, maar het fenomeen kent meer dan één vorm. Ook mensen met een ernstige ziekte en mantelzorgers worden op tal van manieren geconfronteerd met verlies of nakend verlies. Met dit project maken we duidelijk dat verdriet een deel van het leven is, dat het er mag zijn, benoemd en beleefd mag worden. De signalisatie van de troostsignalen creëert een extra link in een context die ‘verbinding’ tussen mensen duurzaam centraal stelt.’

De vijf Brugse troostplaatsen zijn

WZC Westervier, Speelpleinlaan 44, Sint-Kruis-Brugge

(toegang via de Mote, langs het poortje in de moestuin)

Kerk Heilige Kruisverheffing, Moerkerkse Steenweg 192, Sint-Kruis-Brugge

(toegang in de kerk, de troostplek bevindt zich in de linkerkant)

WZC Van Zuylen, Geralaan 50, Sint-Kruis-Brugge

(bij het water in de tuin van WZC Van Zuylen)

’t Veldzicht, Zuidervaartje 1, Sint-Kruis-Brugge

(in de tuin van ’t Veldzicht)

Kerk Sint-Thomas van Kantelberg, Peellaertplein, Male (Sint-Kruis-Brugge)

(rechts naast de kerk)

Foto©Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe