Brugse Radio

Business Day Stad Brugge

Stad Brugge pakt vandaag voor het eerst uit met een Business Day waarbij potentiële nieuwe retail- en recaconcepten worden uitgenodigd om kennis te maken met Brugge als stad om in te ondernemen. “We hebben heel wat te bieden”, zegt schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys.

“In mei 2020 stelden we het actieplan Retail & Horeca voor. De 30 actiepunten of werven die we toen vooropstelden zijn intussen zo goed als allemaal in uitvoering. Een van de speerpunten in ons actieplan was ook het actief aantrekken van nieuwe ondernemers.  Vandaag organiseren we een Business Day waarbij we de troeven van Brugge als Stad om te Ondernemen benadrukken’, legt schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys uit. Een 20-tal geïnteresseerde ondernemers woont deze Business Day bij.

Burgemeester Dirk De fauw: “We blijven ijveren voor een kernversterkend beleid om het hart van onze stad nog aantrekkelijker te maken. Met stadseigen accenten willen we kwaliteitsvol ondernemerschap stimuleren. Deze Business Day past perfect in deze doelstelling.”

De aanwezige ondernemers krijgen onder meer toelichting over de huidige situatie in Brugge, de verwachtingen m.b.t. het toerisme na COVID en de impact van de grote nieuwe stadsprojecten, zoals het BMCC en BRUSK, op de handel in het centrum.

“Volgens de meest recente leegstandscijfers is de leegstand in het kernwinkelgebied van Brugge tussen 2019 en eind 2021 gestegen van 5,5% naar 7,6%. Uiteraard speelt corona daar een belangrijke rol in”, duidt schepen Pablo Annys. Brugge scoort met deze cijfers beter dan andere centrumsteden en het Belgische gemiddelde: begin dit jaar stond er in België gemiddeld 11,8% van de handelspanden leeg. Volgens de corona impact analyse van Locatus zou de leegstand in België dit jaar zelfs kunnen oplopen tot 13,3%.

“Wij blijven daar in ons kernwinkelgebied ruim onder. Al is het wel zo dat de leegstand in Brugge zich op zichtbare locaties bevindt en dat we dit beeld hier niet gewoon zijn”, vervolgt Annys.

Vandaar dat de Stad zich extra inzet om deze panden snel weer in te vullen met kwalitatieve en aantrekkelijke nieuwe handelszaken. “We merken dat Brugge in trek blijft bij startende ondernemers”, zegt burgemeester Dirk De fauw. Zo kan de stad al een aanzienlijke lijst voorleggen van fijne boetiekjes en winkels die het voorbije jaar openden. Denk maar aan Sillie Boetiek, Petite Brunette, City Shop Club Brugge, Meisjes, Gäst Store, Cavelia, Defox Wijnen, Cosy & Fair, M’adam Traiteur, Ontbijt Eiland, Ikigai Bowls, Flandrine, Monsieur Casserole, … en binnenkort ook Love Stories in de Geldmuntstraat. En er komen nog enkele interessante retailers naar Brugge begin volgend jaar. Zo opent kinderkledingmerk NAME IT in december een winkel in Brugge. Anderen hebben hun zaak volledig vernieuwd of opnieuw gelokaliseerd zoals bijvoorbeeld CKS in de Zuidzandstraat met een state of the art concept store.

“We blijven ons verder hard inzetten om nieuwe winkels naar Brugge te halen. Alle acties die het centrummanagement onderneemt, zijn er trouwens op gericht om de stad extra aantrekkelijk te maken voor shoppers en zo bijkomende leegstand te vermijden”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

De Business Day vindt plaats met de ondersteuning van EFRO in functie van het KICK-subsidiedossier.

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe