Brugse Radio

Campagne ‘SDGeneration’ voorgesteld

Duurzaamheid staat wereldwijd hoog op de agenda en dat is niet meer dan terecht. Samen werken aan een duurzame wereld is broodnodig om de toekomst van deze en volgende generaties te verzekeren. Met initiatieven zoals dikketruiendag, brood(doos)nodig en de klimaatbende ondersteunen scholen al de zeventien Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties (ook gekend als de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen of SDG’s). “Beernem, Blankenberge, Brugge, Damme, Knokke-Heist, Oostkamp en Zedelgem slaan dankzij de steun van Provincie West-Vlaanderen de handen in elkaar om die scholen te ondersteunen en te erkennen als SDGeneration. We stellen vandaag dan ook graag deze nieuwe campagne voor”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

SDGeneration is de verzamelnaam voor alle leerlingen en leerkrachten die samen met de school strijden om deze SDG’s te behalen. Via het platform krijgen ze de kans om initiatieven te registreren, de SDG’s onder de aandacht te brengen en zo van hun school de duurzaamste school van de regio te maken. Leerkrachten en leerlingen vinden er gemakkelijk de weg tussen tal van bestaande SDG-tools en kunnen in de Mind- and Makerspace workshops en nascholingen volgen. Bovendien gaat de reporter van SDG-tv het hele jaar door op pad om deze initiatieven vast te leggen en in te zetten als inspirerende voorbeelden. Scholen kunnen zich vanaf 24 april inschrijven via www.sdg-tv.be. Een eerste infomoment voor leerkrachten en directie vindt plaats op dinsdag 6 juni.De grote kick-off vindt plaats tijdens de SDG Warrior Meeting op dinsdag 19 september 2023.

SDG Warriors

Leerlingen uit verschillende scholen uit regio Brugge gaven mee het gezicht van de campagne. Elke school kan zelf een SDG WARRIOR worden door zo veel mogelijk duurzame initiatieven te registreren en het minimum aantal punten te behalen. Elke school kan jaarlijks een SDG WARRIOR verdienen om in de school te plaatsen.

SDG reporter

Er is een SDG-tv reporter die jaarlijks tien waardevolle schoolprojecten in het daglicht zal zetten door er een spraakmakende vlog van te maken. Hiervoor gaat de reporter op schoolbezoek waarbij er interviews worden afgenomen en het project in beeld zal gebracht worden.

De SDG-tv reporter motiveert en legt connecties tussen verschillende scholen die rond projecten werken waarbij een mogelijke samenwerkingsverband is. Het doel is meer verbondenheid en associatie te creëren tussen scholen, scholengemeenschappen en schoolnetten.

Wereldburgerschap

Burgemeester Dirk De fauw: “SDGeneration toont aan dat we enkel naar duurzaamheid kunnen streven als we dit SAMEN doen. Daarom zetten we bij SDGeneration extra in op de MONDIALE agenda en wereldburgerschap. Scholen verdienen dan ook extra punten wanneer ze hun initiatief in een globaal geheel kunnen positioneren.

“Wereldburgerschap is belangrijk omdat het ons eraan herinnert dat we allemaal deel uitmaken van een groter geheel en dat onze acties invloed hebben op anderen, of we ons daar nu bewust van zijn of niet”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Belang van SDG’s en wereldburgerschap in het onderwijs

Het bevorderen van wereldburgerschap en de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) op school is van groot belang om leerlingen voor te bereiden op de uitdagingen en kansen van de 21e eeuw. “Wereldburgerschap gaat over het begrijpen van onze onderlinge verbondenheid en het nemen van verantwoordelijkheid voor de wereld waarin we leven. SDG’s zijn de wereldwijde doelen die zijn vastgesteld door de Verenigde Naties om tegen 2030 een duurzamere, eerlijkere en vreedzamere wereld te bereiken”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Het integreren van SDG’s en wereldburgerschap op school kan bijdragen aan de ontwikkeling van leerlingen tot verantwoordelijke en geëngageerde wereldburgers. Door de SDG’s te begrijpen en te leren hoe ze kunnen bijdragen aan deze doelen, kunnen leerlingen bijdragen aan een betere toekomst voor zichzelf en voor anderen”, aldus burgemeester Dirk De fauw.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe