Brugse Radio

Campagne ‘Stille Strijd’ op gang getrokken in Brugge

Op jaarbasis worden 7 op de 10 Vlaamse jongeren met een psychische stoornis niet behandeld. In Vlaanderen alleen gaat het jaarlijks naar schatting om 69.000 jongeren die een psychische stoornis hebben maar niet worden behandeld. Daarom vindt Stad Brugge het belangrijk om bij de ‘Stille Strijd’-campagne in te zetten op het verlagen van de drempel om professionele hulp te zoeken.

Stille Strijd is een kunstwerk van de Nederlandse kunstenaar SAZZA van het Power of Art House. SAZZA creëerde een standbeeld van een in elkaar gedoken meisje. Het staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het beeld valt op door de 2,5 meter hoogte en de gele kleur. Zelfmoord is doodsoorzaak nummer één bij jongeren tussen 15 en 29 jaar. SAZZA wil met dit reizende kunstwerk de taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren doorbreken en het gesprek op gang brengen. Het beeld zal van 16 april 2024 tot 7 mei op de Burg in Brugge staan. Daarna verhuist het beeld naar andere Belgische steden.

Het beeld stelt een meisje voor die een knalgele hoodie draagt. De gele kleur staat symbool voor de vrolijkheid die veel depressieve jongeren naar buiten uitstralen, terwijl het mentaal niet goed met ze gaat. Daarnaast is geel de kleur van hoop.

Burgemeester Dirk De fauw: “Elke stilte heeft een stem nodig. Stad Brugge omarmt de ‘Stille Strijd’ om de drempel naar hulp te verlagen. Laat het standbeeld van SAZZA niet alleen een beeld zijn, maar een gesprekspartner voor de onzichtbare strijd die duizenden jongeren vandaag vaak in hun eentje voeren. Het is belangrijk dat we met deze campagne de stilte doorbreken, barrières wegnemen en een boodschap van hoop en oplossing kunnen aanbieden.”

Schepen van Jeugd Mathijs Goderis: “Met deze campagne roepen we op tot openheid en verbondenheid rond mentale gezondheid en zelfdoding. Door het delen van verhalen, het bieden van steun en het aanmoedigen van gesprekken, willen we een veilige ruimte creëren waarin niemand zich alleen hoeft te voelen. Met een sociale media campagne brengt Jong Volk jongeren en hulpverleners samen, met als doel de ‘Stille Strijd’ te doorbreken. Laten we samen een stad creëren waar elke jongere wordt gezien en gesteund.”

Schepen van Welzijn Pieter Marechal: “Praten helpt, daarom werken we samen met hulpverleners om drempels te verlagen en begrip te verspreiden via de Hangout video’s van Jong Volk. We tonen hoe jongeren verbinding en steun kunnen vinden, vooral nu stress toeneemt met examens in aantocht. Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden die een geliefde verloren zijn door zelfdoding. Voor meer informatie hierover verwijs ik naar www.werkgroepverder.be.”

Vlaamse hulporganisaties

Aan het Stille Strijd beeld hangt een label met een directe verwijzing naar de Zelfmoordlijn1813 en een QR code die linkt naar de website www.stillestrijd.be

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 1813 (www.zelfmoord1813.be).

Foto©Persdienst Stad Brugge

 

Brugse Keppe

Brugse Keppe