Brugse Radio

Crematorium Brugge steunt MUG-Heli met 17.000 euro

De MUG-helikopter van het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening – het enige urgentietoestel in Vlaanderen – kan ook dit jaar blijven uitvliegen bij noodgevallen. Dit dankzij een donatie van 17.000 euro van het crematorium van Brugge, dat de stad en uitvaartspecialist DELA samen beheren. De levensreddende helikopter, gestationeerd bij het AZ Sint-Jan in Brugge, rukt overigens niet enkel uit bij noodgevallen in West-Vlaanderen. De MUG-Heli dekt ook Oost-Vlaanderen, en zelfs Zeeland. Vorig jaar vloog de helikopter zo’n 750 keer uit, waarmee minstens 40 levens werden gered.

Het crematorium van Brugge, dat door uitvaartspecialist DELA en de Stad Brugge samen beheerd wordt, verkoopt edelmetalen en andere waardevolle metalen (bv. titanium gebruikt in bepaalde protheses) die na een crematie overblijven telkens aan een gespecialiseerd recyclagebedrijf. Op die manier krijgen deze metalen een nieuwe toekomst in onder andere medische toepassingen. De volledige opbrengst van de verkoop wordt jaarlijks geschonken aan een lokaal goed doel. Ook dit jaar houden DELA en de Stad Brugge de traditie in ere: de vzw MUG-Heli krijgt opnieuw een donatie van 17.000 euro.

Dokter Nicolas Müller, Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening : “We zijn enorm dankbaar voor dit soort giften, want dit geld is echt broodnodig om onze medische interventiehelikopter operationeel te houden. We betalen er immers een deel van onze brandstof mee – die er niet goedkoper op wordt – en hebben natuurlijk ook kosten om de medische apparatuur aan boord te onderhouden en nieuwe levensreddende therapieën aan boord te halen. Zo hebben we sinds eind 2023 bloedproducten aan boord, een unicum in België. Zelfs geen enkele rijdende MUG biedt dit aan. Bijdragen zoals die van DELA en Stad Brugge zijn dus van onschatbare waarde.”​

Minstens 40 mensenlevens gered in 2023

Gemiddeld krijgt de MUG-helikopter zo’n 700 noodoproepen per jaar. Soms gaat dat over een kwestie van leven of dood. Vorig jaar ging het bijvoorbeeld om 750 oproepen, waarbij ze minstens 40 mensenlevens hebben gered. Qua impact kan dat wel tellen.De steunactie voor het IMDH vzw is dan ook een bewuste keuze van stad Brugge.

​Jasper Pillen, Brugs Schepen van Burgerzaken en Stedelijk Onderwijs: “Jaar na jaar toont de MUG-heli zijn noodzaak, maar de overheid voorziet er maar een beperkte subsidie voor. Zonder vrijwillige bijdrages van gemeentebesturen, burgers en bedrijven kan de heli niet in de lucht blijven. Maar de financiële steun laat de experten van de heli ook toe te innoveren zoals de bloedproducten die ze sinds kort aan boord hebben. Daarom was het voor ons een no-brainer om de vzw dit jaar opnieuw te steunen.”

Voor DELA draait het initiatief vooral om iets terug te kunnen geven aan de maatschappij en West-Vlaamse regio.

Alexandra Mazzarella, manager crematorium Brugge (DELA): “Als deel van een coöperatie dragen we bij DELA maatschappelijke betrokkenheid hoog in het vaandel. We vinden het dan ook belangrijk om met deze gift iets terug te doen voor de inwoners van de regio en ver daarbuiten. Een crematorium wordt voornamelijk gelinkt aan de dood, maar door deze interventiehelikopter te steunen, zorgen we er onrechtstreeks voor dat er talloze mensenlevens gered kunnen worden. Zo maken we een direct verschil voor onze maatschappij.”

Foto©DELA

Brugse Keppe

Brugse Keppe