Brugse Radio

Dynamisch bord en mobiele app taxistandplaatsen

In Brugge zijn er 114 actieve taxivoertuigen die ook op de Brugse taxistandplaatsen mogen parkeren. Aan het station van Brugge staat sinds kort een dynamisch bord dat het aantal beschikbare taxistandplaatsen toont. Ook een mobiele app is operationeel: met deze app hebben standplaatstaxi’s onmiddellijk een blik op het Stationsplein en weten ze of het de moeite loont om daar aan te schuiven of niet. 

“Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar eindelijk zijn het dynamische bord en de mobiele app operationeel”, zegt schepen van Toerisme Mieke Hoste. “Dit dynamisch bord toont vanop de ring duidelijk hoeveel van de 15 taxistandplaatsen er nog beschikbaar zijn. Zo vermijden we opstoppingen op het stationsplein en wordt het een stuk veiliger voor de bussen van De Lijn. Met de mobiele app hebben standplaatstaxi’s een real time blik op het Stationsplein en weten ze of het de moeite loont om daar aan te schuiven of niet.”

Deze app is vooral belangrijk als er cruise schepen aankomen, waardoor er vaak te weinig taxi’s op het Stationsplein te vinden zijn. “Als schepen van toerisme vind ik het onthaal van de bezoekers die hier blijven overnachten zeer belangrijk”, zegt schepen Mieke Hoste. “Deze toeristen komen vaak met de trein. Een onthaal met voldoende openbaar vervoer, maar ook met een mooi aanbod aan taxi’s behoort dan zeker tot een must. Taxichauffeurs kunnen nu dus zelf checken of het de moeite loont om naar het station te rijden, omdat de camera de 15 taxistandplaatsen filmt en die gegevens doorstuurt naar het bord en de app.

Ik bedank van harte mijn collega Minou Esquenet en de medewerkers van haar dienst Facilitair Beheer die de technische uitvoering van de werkzaamheden voor hun rekening namen.”

Schepen van Klimaat, Energie, Milieubeleid en Facilitair Beheer, Minou Esquenet: ”De installatie van dit infobord was geen sinecure, onder meer door het plaatsen van een 95 meter lange ondergrondse stroomkabel. Door de technische ondersteuning van de deskundige medewerkers van Facilitair Beheer zijn we erin geslaagd om dit nieuwe infobord een plek op het Stationsplein te geven. Het infobord is bovendien niet enkel een handig hulpmiddel voor de Brugse taxi’s, maar helpt hen ook om duurzamer te rijden doordat er geen nutteloze afstanden hoeven te worden afgelegd.”

Cijfers taxi’s Brugge

Aantal exploitanten: 58

Aantal voertuigen: 130

Aantal voertuigen die op een taxistandplaats mogen parkeren: 114

Aantal voertuigen zonder standplaats (straattaxi’s: deze voertuigen kun je bestellen via een elektronisch boekingssysteem (vb. de app van Uber): 16.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe