Brugse Radio

Een deelwagen voor iedere Bruggeling

Het gebruik van de Brugse deelwagens is het afgelopen jaar sterk gestegen. Om een verdere groei te stimuleren, stelde Stad Brugge het actieplan deelmobiliteit op. “Tegen 2025 willen we het aantal deelwagens in Brugge minstens verdubbelen. Dat betekent dat er heel wat nieuwe locaties gezocht worden. Dankzij de recent goedgekeurde uitbreidingen in de Boeveriestraat en in de Gulden-Vlieslaan, beschikt Brugge binnenkort over een aanbod in ieder stadskwartier in het centrum. Ook in de deelgemeentes komen er deelwagens.”

“Deelmobiliteit is een belangrijke pijler in ons klimaatplan ‘Brugge Naar Morgen’. Een deelwagen vervangt gemiddeld acht private wagens. Dit zorgt voor minder ruimtebeslag, minder parkeerdruk en een pak minder CO2 uitstoot in Brugge, zeker als de deelwagen elektrisch aangedreven is”, zegt schepen van Klimaat en Energie Minou Esquenet.

Goed voor klimaat én portefeuille

Autodelen is ook goed voor de portefeuille. Autodelers hoeven niet langer te investeren in een wagen en betalen geen verzekeringen en verkeersbelasting. Brandstof, onderhoud en herstellingskosten zijn in de prijs inbegrepen en men is verlost van de jaarlijkse autokeuring. Rijd je minder dan 10.000 kilometer per jaar? Dan is autodelen bijna altijd goedkoper dan je eigen (tweede) wagen.

Brugge maakt bovengronds parkeren bijna overal gratis voor autodelers. “Bovendien voorziet de Stad, in samenwerking met Cambio, ook een rijlesdeelwagen waarmee beginnende chauffeurs aan een voordelig tarief kunnen oefenen. Via autodeelorganisatie Dégage kunnen Bruggelingen dan weer hun eigen wagen delen met andere Bruggelingen en zo een centje bijverdienen”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Iedereen profiteert mee

De komende jaren zullen ook meer en meer parkeerplaatsen en laadpunten exclusief voorbehouden worden voor autodelers. Burgercoöperatie Coopstroom plant een laadpaal aan iedere deelwagen. Aangezien aan een laadpaal twee elektrische voertuigen kunnen laden, betekent dat ook een extra laadpunt voor andere EV-rijders.

Koepelorganisatie Autodelen.net is erg verheugd met het ambitieuze autodeelplan. “Dat Stad Brugge daarbij zowel inzet op een stevig beleidskader, op het verhogen van het aanbod van autodelen én het stimuleren van de vraag, is een voorbeeld voor andere lokale overheden”, zegt Johannes Rodenbach, beleidsmedewerker bij Autodelen.net.

Een overzicht van alle deelwagens in Brugge is terug te vinden op https://www.autodelen.net/nl/aanbod

Bereken wat autodelen je kan besparen

Op www.savewithcarsharing.be kan je tot op de euro berekenen of autodelen ook voor jou financieel interessant is. Op basis van je verplaatsingsnoden, de kostprijs van je (nieuwe) wagen en je vaste kosten (zoals verzekeringen) berekent de tool hoeveel je kan besparen en welke aanbieder voor jou de beste keuze is.

Meer info: www.savewithcarsharing.be

 

 

Brugse Keppe

Brugse Keppe