Brugse Radio

Euromillions-trekking in Brugs Stadhuis

We meldden het eerder al, Brugge krijgt een Europese primeur. EuroMillions houdt op vrijdag 3 december de trekking voor een superpot van 130 miljoen euro in het Brugse Stadhuis. En dat ís een primeur want nooit eerder verliet EuroMillions de vertrouwde en hoogbeveiligde studio in de buurt van Parijs. Uiteraard gaat dit gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Zo werd er ook  stabiliteitsonderzoek gedaan van de gotische zaal van het Stadhuis. Storende elementen op vlak van trilling en geluid worden uitgesloten en ook de wekkering van de Halletoren zal zo tijdelijk het zwijgen opgelegd worden. De reden voor het hoge bezoek van EuroMillions in Brugge is de 580ste verjaardag van de loterijen zoals we die op vandaag kennen. Het principe ontstond in 1441 in Brugge, vandaar de keuze van Euromillions. Wie zich dus aan een gokje wil wagen; de trekking gebeurt op 3 december hier bij ons in Brugge.

De dagen nà de trekking is er nog één en ander te doen in Brugge.

Zaterdag 4 december :

  • Vanaf 13u zullen er in levende lijve 3 evocaties van een Middeleeuwse ‘Lotinghe’ plaatsvinden. Deze Middeleeuwse trekking is er om 13u, 15u en 17u live op de Markt in Brugge, op een podium aan de voet van het Belfort. Het is namelijk op deze plaats dat in 1441 de allereerste loterijtrekking plaatsvond.
  • Tussen 13u en 18u zullen de fijnbesnaarde troubadours van neofolkgroep Aerokorda en de wervelende dansers van Frisse Folk je met hun optredens helemaal onderdompelen in de feestelijke sfeer van weleer. Plaats van afspraak : op de Markt, aan de voet van het Belfort.

Van zaterdag 4 december tot 27 februari 2022 :

  • In het stadsarchief van Brugge (Burg 11) presenteert de Nationale Loterij een tijdelijke tentoonstelling waarbij je de reis kunt afleggen die de loterij heeft doorlopen van 1441 tot vandaag. Het absolute paradepaardje is een virtual reality-film waarin we de allereerste loterij ter wereld tot leven brengen. Ontdek uniek stukken uit de collectie van de Nationale Loterij, Musea Brugge en het stadsarchief Brugge. Het pronkstuk zijn de stadsrekeningen van 1441-1442 met een paragraaf waarin ‘een loterij’ voor het eerst vermeld wordt.
  • Ontdek het Brugge van vroeger en nu aan de hand van stadswandelingen met virtual reality-beleving. Er zijn drie lussen uitgestippeld doorheen de stad met verschillende lengtes. Op enkele historische Brugse sites kan je letterlijk tijdreizen met behulp van ter plaatse geïnstalleerde VR-kijkers.

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe