Brugse Radio

Expo Brugse Belofte over eeuwenoude processie

Al meer dan zeven eeuwen wordt in Brugge jaarlijks een indrukwekkende kaars van de kapel van O.L.V.-van-Blindekens naar de kapel van O.L.V.-ter-Potterie gedragen. De ‘Brugse Belofte’ wordt zo telkens weer ingelost.

Wie de belofte ooit deed, is onduidelijk. De traditie wil dat het de Brugse vrouwen zijn, die Maria smeekten hun mannen veilig te laten terugkeren van de slag bij de Pevelenberg, in 1304. Als dank zouden ze jaarlijks een kaars offeren. Sindsdien trekt elk jaar een kleine processie door de Brugse straten. Ook dit jaar zal dit gebeuren, op 15 augustus.

Doorheen de eeuwen veranderde de samenstelling en het uitzicht van de processie. Het beeld van O.L.V.-van-Blindekens en de kaars vormen altijd de kern. Het historische gedeelte, dat vandaag mee uitgaat, is er niet altijd geweest. De kostuums van de deelnemers evolueerden doorheen de tijd. Het meest karakteristieke en in het oog springende vandaag zijn de witte, geplooide jurken en de met rozen versierde mutsen van de meisjes die de kaars dragen. Het uitzicht ervan gaat terug op eeuwenoude handschriften.

De tentoonstelling in Hoofdbibliotheek Biekorf biedt een blik op het ontstaan en een aantal kenmerkende elementen van de processie. Boeken uit de collectie, aangevuld met foto’s, voorwerpen, documenten en kostuums uit een privécollectie en de collecties van het Stadsarchief en Musea Brugge, brengen dit alles in beeld.

“In deze tentoonstelling maak je kennis met een aantal Brugensia uit de erfgoedcollectie van de bibliotheek. De samenwerking met het organiserend comité van de processie maakt dat er objecten getoond kunnen worden die het publiek zelden te zien krijgt, en past binnen het beleid van de bibliotheek om verder haar netwerk uit te bouwen met het brede erfgoedveld in Brugge”, aldus schepen van Cultuur Nico Blontrock.

Praktische info

Hoofdbibliotheek Biekorf, Kuipersstraat 3, 8000 Brugge

31 juli tot 26 augustus 2023

Maandag tot vrijdag: 9.30 -19.00 uur, zaterdag 9.30 -13.00 uur

Foto©Brugs Radiohuis

Brugse Keppe

Brugse Keppe