Brugse Radio

Football Memories moet voor verbinding zorgen

De twee Brugse voetbalploegen Club en Cercle stellen samen met Stad Brugge Football Memories voor. Het concept komt overgewaaid uit Engeland en wil ouderen, soms met (beginnende) dementie, samenbrengen rond voetbal. Of hoe voetbal als verbindende factor kan dienen om eenzaamheid tegen te gaan.

Op zondag 26 december bekampen de twee Brugse voetbalploegen elkaar in de derby maar vandaag lanceerde de communitywerking van beide ploegen samen Football Memories. Club en Cercle stellen elk een voetbaltas ter beschikking van de Stad gevuld met stukken uit hun rijke voetbalerfgoed. Zo zitten er in de tassen memorabilia als krantenartikelen, retroshirts en zelfs een oude lederen bal die nog met veters is toegenaaid. De aftrap werd bijgewoond door Burgemeester Dirk De fauw, schepen van Welzijn Pieter Marechal en de boegbeelden van beide ploegen Raoul Lambert (Club) en Jules Verriest (Cercle).

Herinneringen

Burgemeester Dirk De fauw: “Brugge is een echte voetbalstad. De voetbaltassen willen een inspiratiebron zijn voor iedereen die met ouderen in gesprek gaat. Daarnaast past dit project ook in een Dementievriendelijk Brugge waarbij we een sfeer van solidariteit en gezamenlijk engagement willen creëren tussen generaties. Via onze Erfgoeddienst zetten we in Brugge al jaren in op reminiscentie waarbij we mensen stimuleren om spontaan of bewust herinneringen op te halen. Aan de hand van oude filmpjes, foto’s of voorwerpen uit het verleden worden mensen geprikkeld om hun verhaal te vertellen.”

“Samen voetbalherinneringen ophalen, dat is de essentie van Football Memories”, legt Schepen van Welzijn Pieter Marechal uit. Ouderen kunnen elkaar ontmoeten rond het rijke voetbalverleden van hun favoriete Brugse voetbalploeg. Reminiscentie versterkt het gevoel van eigenwaarde en het gevoel van identiteit. Ook voor ouderen met dementie is dit belangrijk. Hun oriëntatie in het heden werkt vaak niet meer zo goed, maar over het verleden weten ze nog veel te vertellen. Daarnaast kan het vertellen van persoonlijke verhalen uit het verleden er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat ouderen zich gemakkelijker kunnen integreren in een nieuwe omgeving zoals bijvoorbeeld een rusthuis, een woon- of zorgcentrum.”

Community-werking Club en Cercle Brugge

“Club viert dit seizoen zijn 130-jarig bestaan. Sinds 1891 hebben Club en zijn fans heel wat memorabele momenten meegemaakt. Van de legendarische Happel-periode tot de Europese remontes onder Houwaart, de dubbel onder Broos of het typespel binnen het Sollied-tijdperk. Zo heeft iedere generatie supporters zijn eigen hoogtepunt. Maar een voetbalgeschiedenis is zoveel rijker dan titels en trofeeën alleen. De echte voetbalverhalen zitten gegrift in het geheugen van de fans. Met het project Football Memories willen we, aan de hand van een zorgvuldig samengestelde selectie voetbalmemorabilia, alle authentieke herinneringen ophalen. Ouderen en hun mantelzorgers, begeleiders of familieleden kunnen gericht met onze kant-en-klare sporttas aan de slag. Het biedt hen een gestructureerde leidraad om ouderen die lijden aan dementie of eenzaamheid vanuit de verbindende kracht van voetbal samen te brengen en terug te doen denken aan de tijden van toen. Het zijn de deelnemers die de invulling van de activiteit bepalen”, aldus Peter Gheysen, Head of Foundation bij Club Brugge. “Vanuit Club Brugge Foundation zijn we trots dat we, naast onze talrijke Stadion Tours en ons Club Museum in het Jan Breydelstadion, met Football Memories onze Clubgeschiedenis voor dit maatschappelijk doel kunnen inzetten.”

Ook Cercle Brugge is tevreden over dit gezamenlijk project. “Als Brugse voetbalvereniging zijn we trots om het project ‘Football Memories’ mee te ondersteunen”, geeft Jo Roux, community verantwoordelijke van Cercle Brugge mee. “Het is een kans om onze 122-jarige, rijke geschiedenis op een nuttige manier in te zetten en in de spotlight te plaatsen. We zijn blij dat we kunnen meehelpen aan een project dat mensen met dementie terug persoonlijke erkenning geeft. Cercle Brugge wenst zo ook zijn rol als sociale vereniging verder te vervullen.”

De sporttassen komen er als uitbreiding op het bestaande reminiscentie-aanbod van Erfgoedcel Brugge. Geïnteresseerden kunnen de sporttassen, maar ook de andere souvenirkoffers, vanaf februari ontlenen via de uitleendienst van Erfgoedcel Brugge (www.erfgoedcelbrugge.be). Meer informatie over dementie staat op www.dementie.vlaanderen.

Deze actie is een initiatief van Brugge draait om Mensen in samenwerking met Erfgoedcel Brugge, Club Brugge Foundation VZW & Cercle Brugge Community.

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe