Brugse Radio

Het aftellen is begonnen: nog 100 dagen tot het WK wielrennen

Dit weekend begint de sportzomer officieel. Over exact 100 dagen zullen de 2021 UCI Road World Championships in Vlaanderen het sluitstuk én de apotheose ervan zijn voor de Vlaamse sportfan. De organisatie en de vier gaststeden – Knokke-Heist, Brugge, Antwerpen en Leuven – zijn sinds vanmiddag beginnen af te tellen naar zaterdag 18 september, de start van de WK-week.

In de vier gaststeden is die ‘countdown’ vanochtend en vanmiddag letterlijk ingezet. Een scherm of een klok in het centrum van elke stad zal alle inwoners en bezoekers permanent wijzen op het aantal dagen dat er nog rest tot de start van de 2021 UCI Road World Championships. Die schermen werden in elke gaststad onthuld in aanwezigheid van de burgemeester en schepen van sport.

“Morgen gaat een drukke sportzomer van start met het ene grote evenement na het andere. Wij sluiten de zomer over 100 dagen af met de 2021 UCI Road World Championships in eigen regio. We vinden het geweldig om in elk van de vier gaststeden te kunnen aftellen naar 18 september en de inwoners en bezoekers permanent aan het WK te herinneren. Zo kan iedereen zich klaarmaken voor een groot wielerfeest in Vlaanderen, want nu we zo goed als zeker toeschouwers zullen mogen verwelkomen langs het parcours en in de fanzones, zal elke Vlaming er willen bij zijn”, aldus Wim Tack en Christophe Impens, co-voorzitters van vzw Flanders 2021 dat het WK organiseert.

Ook in de gaststeden van de tijdritten tellen reuzenschermen in de stad af naar de start van het WK. In Knokke-Heist, waar de alle tijdritten starten, gebeurt het aftellen op het grote scherm dat op de hoek van de Lippenslaan en de Dumortierlaan hangt. Burgemeester Piet De Groote: “De start van de tijdrit op het strand van Knokke-Heist is uniek en de schitterende beelden zullen de wereld rondgaan. Sportief en recreatief fietsen past bij het goede beleven in Knokke-Heist en je kunt het perfect combineren met de andere troeven zoals kunst, gastronomie en shoppen! De legacy van dit mondiaal wielergebeuren zal zich ook manifesteren in een nog fietsvriendelijker gemeentelijk beleid.

Schepen van Sport Jan Morbee vult aan: “Knokke-Heist telt maar liefst 10 wielerclubs en 3 verenigingen die wielerwedstrijden organiseren, samen goed voor een 2000-tal leden. De sportieve gemeente is dus een ideale startplaats voor dit groots wielerfeest.”

Bij ons in Brugge, waar alle tijdritten finishen op ’t Zand, zal een mobiel aftelscherm op diverse plaatsen in de stad inzetbaar zijn. Burgemeester Dirk De fauw: “Vanaf vandaag tellen we af naar de start van het WK wielrennen dat over exact honderd dagen in ons land plaatsvindt. Het WK is een van de grootste sportmanifestaties die ooit in onze stad georganiseerd wordt. Samen met onze inwoners en de bezoekers van onze stad zullen we er dan ook een onvergetelijk feest van maken.”

Schepen van Sport Franky Demon: “Samen met Damme en Knokke-Heist zal Brugge het schitterende decor vormen waar het internationale wielertalent strijd kan leveren om een gouden medaille te veroveren. Hopelijk kunnen we op ’t Zand al een eerste Belgische wereldkampioen in de bloemen zetten.”

“De koers is bijna thuis”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Het aftellen naar de 100ste verjaardag van het WK Wielrennen kan nu écht beginnen.”

“Ik ben verheugd dat het WK eindelijk in het vizier komt. Ik kan geen betere periode bedenken om ons wagonnetje aan te pikken en Vlaanderen nog meer op de kaart te zetten als het wielerland bij uitstek en als de ideale fietsbestemming voor zowel de recreatieve als de meer geoefende fietser. Daarbovenop is een internationaal topevenement als het WK wielrennen het ideale moment voor onze brede toeristische sector om het coronavirus definitief achter zich te laten”, zegt Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir.

Nu de kans groot is dat tijdens de 2021 UCI Road World Championships opnieuw toeschouwers langs het parcours en in de diverse fanzones van de koers zullen kunnen genieten, konden vanochtend de fans zich al opwarmen. Op tal van plekken langs het parcours lagen mini-mascottes verstopt, 100 in totaal, goed voor 100 mooie prijzen. Wie er eentje vond, haalde met de mascotte niet alleen een leuk hebbeding in huis, aan elk leeuwtje was een prijs gekoppeld, stuk voor stuk geschenkjes van de diverse partners van de 2021 UCI Road World Championships.

In alle steden, in de diverse WK-dorpen, in de provincie Vlaams-Brabant en in heel Vlaanderen zullen in de komende weken tal van acties en evenementen opduiken in aanloop naar de WK-week en dat zowel voor de inwoners, de koersliefhebbers, de fietsers als voor al wie uitkijkt naar een topevenement met wereldwijde uitstraling. Dit WK in Vlaanderen zal ook zijn stempel drukken op vlak van duurzaamheid, innovatie en fietsbeleid, ook dat zal nog duidelijk naar voor komen.

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe