Brugse Radio

Klokken luiden vandaag voor Nepomucenus

BRUGGE – In Brugge zullen vanavond een aantal kerkklokken een half uur lang luiden vanaf 19.30 uur. De klokken zullen trouwens over de hele wereld simultaan luiden.

Het is vandaag de feestdag van Nepomucenus wiens beeld te bewonderen is op het einde van de Wollestraat, aan de Dijver in Brugge.

Dit jaar is het precies 300 jaar geleden dat priester-martelaar Johannes Nepomucenus alias Johannes van Nepomuk uit het voormalige Bohemen Zalig verklaard werd. Dat gebeurde op 31 mei 1721. Op 19 maart 1729 werd hij Heilig verklaard door Paus Benedictus XIII. Zijn feestdag valt op 16 mei. Ter gelegenheid van de 300ste verjaardag van de zaligverklaring wil de Johannes Vereniging uit Praag op 300 plaatsen in de wereld de klokken simultaan laten luiden.

Burgemeester Dirk De fauw: “Brugge heeft een culturele link met de Heilige Johannes Nepomucenus via de gelijknamige brug in de binnenstad. Daarom zullen ook in Brugge op zaterdag 15 mei tussen 19.30 en 20.00 uur een aantal kerkklokken luiden. De ceremonie is ook te volgen via een livestream. De groeten uit Brugge zijn er in opgenomen.”

Bron: Foto©Frank Vergucht/The Bruges Feeling by Frank

Brugse Keppe

Brugse Keppe