Brugse Radio

Kroatische kant in Brugge

Toen twee jaar geleden, op 1 januari 2020,  Kroatië het voorzitterschap van de Europese Unie voor zes maanden overnam, werden heel wat culturele evenementen gepland samen met verschillende Belgische partners, waaronder ook het Brugse Kantcentrum. Door Covid-19 kon toen niets hiervan gerealiseerd worden. Nu de situatie wat genormaliseerd is, werd de draad opnieuw opgenomen en organiseert het Brugse Kantcentrum in samenwerking met de Kroatische Ambassade in Brussel een unieke, korte pop-up tentoonstelling in het Kantcentrum. En wel vandaag donderdag 9 juni van 10 tot 16 uur.

“Onderwerp van deze tentoonstelling is de traditionele kant van het eiland Pag zoals ze daar al meer dan 500 jaar gemaakt wordt. Oorspronkelijk werd het door de nonnen aan jonge meisjes aangeleerd in het klooster van de Heilige Margareta. In 1906 richtte burgemeester Frane Budak een kantwerkschool op in Pag. Deze school sloot haar deuren in 1945. In 1994 werd, met de hulp van de regering een nieuwe school opgericht waar de oude, originele patronen gebruikt worden. Kant uit Pag wordt gemaakt met naald en draad op een hard, rond of vierkant kussen zonder getekend patroon. In 2009 werd kant uit Kroatië ingeschreven op de Unesco lijst van immaterieel erfgoed. In de opstelling worden allerhande, zowel historische als hedendaagse kantstukken getoond: onderleggers in verschillende afmetingen, tafelkleden, sjaals, traditionele kledij met kant… Een drietal kantwerksters demonstreren hun technieken”, zegt Nico Blontrock van de vzw Kantcentrum Brugge.

Op de foto vlnr: Nico Blontrock, Burgemeester Dirk De fauw en Alma Ljubic, minister-adviseur van de Kroatische ambassade in ons land.

Brugse Keppe

Brugse Keppe