Brugse Radio

Kunstig nazomeren in Zeebrugge

Ook buiten het toeristisch seizoen valt er nog voldoende te beleven in Zeebrugge. De komende weken hebben bezoekers nog een laatste kans om de kunstwerken van Beaufort en Triënnale Brugge te bezichtigen in Zeebrugge.

 Beaufort

Nog tot en met zondag 7 november 2021 positioneert Beaufort de Kust als een cultuur-toeristische bestemming. Het thema van deze zevende editie van de grootste openluchttentoonstelling is de relatie tussen natuur en mens: hoe is de mens onderhevig aan de wil van de natuur? Niet minder dan 21 binnen-  en  buitenlandse kunstenaars creëerden een sculptuur of installatie. De door lokale verhalen geïnspireerde kunstwerken, enkele permanent en andere tijdelijk, zijn opgesteld in de publieke ruimte en gratis te bezoeken.  Ook in Zeebrugge is er een werk te bewonderen. Op het strand vindt men er ter hoogte van Hotel Palace, een werk van beeldend kunstenaar en fotograaf Sammy Baloji.  Zijn creatie ‘’… and to those North Sea waves whispering sunken stories” is geïnspireerd op oude transportkoffers voor exotische plantsoorten.

Meer info: https://www.beaufort21.be/kunstenaars/sammy-baloji

Triënnale Brugge 2021

Nog tot en met zondag 24 oktober is er nog een raakvlak tussen Triënnale Brugge 2021 en Beaufort in Zeebrugge. Het gemeenschappelijk kunstwerk in Zeebrugge is van de Argentijnse kunstenaar Adrián Villar Rojas. De titel – ‘From the series Brick Farm’ – verwijst naar het moment dat zijn team in een baksteenfabriek in Rosario nesten vond van de rode ovenvogel. Het dier maakt prachtige bouwwerken die vormelijk overeenkomen met oude modderovens, ontworpen door de vroegagrarische volkeren van Argentinië, Brazilië en Uruguay. Een opvallend gegeven hierbij is dat de vogels hun nesten steeds bouwen op menselijke structuren en ze ook blijvend restaureren.

Voor deze samenwerking tussen Beaufort en Triënnale Brugge restaureerde Adrian Villar Rojas een 80-tal vogelnestjes en installeerde die op verschillende locaties in Brugge en Zeebrugge. Eender waar je deze aantreft, zal het niet duidelijk zijn of je naar een authentiek of artificieel exemplaar kijkt en de natuur zal beslissen of ze na de tentoonstelling nog aanwezig zullen zijn. Op die manier laat de Argentijnse kunstenaar ons nadenken over hoe nauw natuurlijke en menselijke artefacten met elkaar verbonden zijn.

Meer info:  https://www.visitbruges.be/nl/triennale-brugge-2021/kunstenaars-en-architecten/adrian-villar-rojas

Burgemeester Dirk De fauw: “Zeebrugge is een badstad waar de kunst- en cultuurliefhebber zijn gading vindt. Het hoogseizoen – met enkele toppers als Zeebrugge Beach, de fietsroute Beau Séjour, de expo De Garnaalvissers, …. – loopt op zijn einde, maar dankzij deze kunstwerken blijft Zeebrugge ook in het najaar nog even op de agenda staan.”

Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Dankzij deze openluchttentoonstelling krijgen bezoekers van Zeebrugge een extra brok cultuur voorgeschoteld. In het begin van de legislatuur hadden we direct gesteld dat niet alleen het centrum van Brugge tijdens de Triënnale tijdelijke kunstwerken moest krijgen, maar dat ook de deelgemeenten in dit verhaal zouden worden betrokken. Het resultaat is alvast geslaagd en smaakt naar meer.”

Schepen van Toerisme Philip Pierins: “Projecten als Triënnale Brugge 2021 en Beaufort komen de beleving in onze badstad alleen maar ten goede.  Samen met alle andere troeven zoals het brede strand, het natuurgebied de Fonteintjes, de uitstekende visrestaurants, Seafront,  de havenactiviteiten, ….maakt het van Zeebrugge een topbestemming dat instaat voor een totaalbeleving.”

“Beaufort21 en Triënnale Brugge zorgen voor een unieke positionering van de provincie als een cultuur-toeristische bestemming. In een uniek decor van de zee en de stad Brugge kunnen bezoekers sublieme kunstwerken ontdekken. Ook de samenwerking tussen Beaufort 21 en Triënnale Brugge is een sterk gegeven. Ook toekomstgericht blijft het een meerwaarde om samen te werken. Met krachtige artistieke concepten hebben we ons in deze bijzondere tijden zeker kunnen onderscheiden”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe