Brugse Radio

Lancering duurzame shoppingkaart

Brugge ontpopt zich steeds meer als een hotspot voor duurzaam shoppen. Zowel Bruggelingen als bezoekers kiezen steeds vaker voor duurzame alternatieven. Een duidelijke trend is bijvoorbeeld de stijging in duurzame kinderkledingzaken. Stad Brugge (centrummanagement) speelt hier samen met COSH! op in en lanceert een gloednieuwe duurzame shoppingkaart.

Het datagedreven modeplatform COSH! is niet blind voor deze verschuiving. Na de lancering van de eerste Brugse shopping routekaart in 2020, komt op 12 oktober de vierde editie uit. “Alleen al in Brugge verwelkomen we maandelijks zo’n 250 bezoekers via ons platform, en dat exclusief toeristen”, zegt oprichtster Niki de Schryver. De groeiende vraag heeft geleid tot een uitgebreidere en geoptimaliseerde editie, met maar liefst 69 duurzame winkels – een overduidelijk teken van de toenemende focus op duurzaamheid in de regio.

Brugge omarmt duurzaamheid

De samenwerking tussen Shopping Brugge en COSH! heeft als doel duurzaam winkelen eenvoudiger en toegankelijker te maken. “Sinds het begin van deze samenwerking is het aantal tweedehandswinkels in Brugge met wel 40% gestegen. Deze stijging onderstreept de toenemende populariteit van duurzaamheid, wat lokaal ondernemerschap stimuleert en bijdraagt aan de doelstellingen van de European Green Deal”, zegt schepen van Werk en Ondernemen Pablo Annys.

69 Duurzame hotspots om te ontdekken

De shoppingroutekaart biedt een breed scala aan mogelijkheden. Van de 69 deelnemende duurzame partners, zijn er 12 kledingwinkels, 11 tweedehandswinkels, 9 lokale ambachtslieden en 8 cadeauwinkels. Terwijl je shopt, zijn er 18 eet- en drinkgelegenheden om even te pauzeren plus 11 lokale voedingswinkels om verse producten in te slaan.

De Langestraat en Ezelstraat zijn opkomende hotspots waar nieuwe lokale winkels zich vestigen, waaronder Shop with purpose. en Atelier Twee met o.a. Leather Be die beiden ambachtelijke handtassenmakers zijn. Dit zijn aanvullingen op gevestigde duurzame winkels zoals tweedehandszaak De Kobbe en zero waste supermarkt Karmamarkt. Daarnaast is er in de Ezelstraat Goûts et Couleurs, een interieurwinkel die duurzaam stylingadvies combineert met een uniek productassortiment.

Opmerkelijk is ook de nieuwe focus op kinderwinkels, zoals de nieuwe Oxfam-winkel in de Smedenstraat die tweedehands kinderkleding en speelgoed aanbiedt en starter The Milky Way die duurzame kinder- en tienermode met een twist verkoopt.

Praktische info

De Brugse shoppingroutekaarten zijn vanaf donderdag 12 oktober gratis verkrijgbaar op diverse locaties in Brugge, waaronder de In & Uit Brugge (toeristische dienst), het station, op ‘t Zand en bij het Shopping Brugge hoofdkantoor. Elke deelnemende winkel is te herkennen aan de COSH! raamsticker, waardoor duurzaam winkelen direct zichtbaar is.

Alle info en de shoppingkaart zijn te vinden op www.brugge.be/duurzaamshoppen. Je kan ook je eigen route online samenstellen via www.cosh.eco/nl/winkelroute.belgie/brugge.

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe