Brugse Radio

Meteen al eerste Brugse derby van het nog jonge seizoen

Morgen vrijdag is Cercle ‘te gast’ in het Jan Breydelstadion voor het duel met Club: de eerste Brugse derby van het seizoen!

Club Brugge opende het seizoen met een 4 op 6 en wil zijn eerste thuiszege boeken. Ook Cercle behaalde al 4 op 6 met o.a. een zege bij Beerschot op de openingsspeeldag. Wedstrijd die in twee keer afgewerkt werd omwille van de hevige regenval.

Het is de 151ste confrontatie tussen de Brugse teams in eerste klasse. De 75 vorige thuismatchen van Club eindigden op 47 zeges (laatste keer 2-1 op 27/09/2020), 16 draws (laatste keer 1-1 op 15/08/2014) en 12 nederlagen (laatste keer 0-1 op 21/11/2010). Als Club de derby niet verliest, is het 10 opeenvolgende matchen ongeslagen tegen de buren. Bovendien is Club al 7 wedstrijden ongeslagen als het zelf thuisploeg is.

Na 2 speeldagen staan beide teams met 4 punten naast elkaar op 2 punten van leider KV Kortrijk. Op die 2 competitiematchen konden Club en Cercle respectievelijk 16 en 5 keer binnen het kader schieten. Wat die statistiek betreft zijn Club en Cercle de beste en slechtste van de Jupiler Pro League.

Dit is meteen de eerste confrontatie met groen-zwart waarbij Yves Vanderhaeghe aan het roer staat. Vorig seizoen nam hij in de februari het trainerschap over van de Engelsman Paul Clement. Het is al de 290e officiële wedstrijd voor de 51-jarige als hoofdcoach bij een team uit Eerste Klasse. Hij was coach bij KV Kortrijk, KV Oostende, KAA Gent, nogmaals KV Kortrijk en nu dus Cercle Brugge.

Zoals traditioneel is er bij Cercle altijd heel wat spelersverloop in de zomer. o.a. Naomichi Ueda [Nîmes Oympique (Fra)], Kevin Hoggas [Waasland-Beveren], Strahinja Pavlović, Jean Marcelin, Giulian Biancone en Anthony Musaba [alle 4 terug naar AS Monaco (Fra)], David Bates [terug naar Hamburger SV (Ger)] en Ike Ugbo [terug naar Chelsea FC (Eng)] verlieten de club. De contracten van Jérémy Taravel, Merveille Goblet en Calvin Dekuyper liepen af.

Langs inkomende zijde zijn er verdedigers Jesper Daland (Nor) [IK Start (Nor)], Senna Miangue (Cgo/Bel) [gehuurd bij Cagliari Calcio (Ita)], Sousa (Bra) [gehuurd bij Botafogo (B)], Boris Popovic (Srb) [gehuurd bij AS Monaco (Fra)]
middenvelder Edgaras Utkus (Ltu) [gehuurd bij AS Monaco (Fra)]
aanvaller Waldo Rubio (Esp) [gehuurd bij Real Valladolid (Esp)], Alimami Gory (Fra/Sen) [terug van EA Troyes (Fra)]

Topschutters zijn na 2 speeldagen Olivier Deman en nieuwkomer Waldo Rubio. Met een gemiddelde leeftijd van 23,19 heeft Cercle dit seizoen de jongste basis-elf van Eerste Klasse.

Ruud Vormer kan zijn 320e officiële wedstrijd voor Club spelen. Ook kan het zijn 240e competitiematch bij Club worden. Voor Charles De Ketelaere kan het de 75e officiële match worden bij Blauw-Zwart. Brandon Mechele kan dan weer zijn 210e wedstrijd in de Jupiler Pro League spelen voor Club. Federico Ricca wacht op zijn 25e competitiematch voor Club en Daniel Pérez op zijn 10e.

Club heeft met Bast Dost, Charles De Ketelaere en Eduard Sobol nu 3 topschutters. Enkel bij KV Oostende (4) waren er meer verschillende spelers die raak troffen. Noa Lang is de enige speler bij Club met 1 assist. Na 2 speeldagen misten enkel Charles De Ketelaere, Clinton Mata, Brandon Mechele en Mats Rits nog geen minuut bij Club Brugge.

Met Kevin Van Damme werd er een West-Vlaamse ref aangeduid voor de Brugse derby. De 31-jarige scheidsrechter wordt bijgestaan door lijnrechters Thibaud Nijssen en Brecht Devriese. Jonathan Lardot is de vierde official.

Het is de vierde officiële match van Blauw-Zwart die door Van Damme wordt geleid. Van de groen-zwarte buren floot hij al 9 wedstrijden. 2 thuismatchen onder zijn leiding eindigden in 1 zege en 1 nederlaag voor Club Brugge. 7 uitmatchen van Cercle eindigden op 3 zeges, 1 draw en 3 nederlagen wanneer Van Damme de ref was. Het is de eerste Brugse derby voor West-Vlaming Kevin Van Damme van wie het een goedbewaard geheim blijft wie eigenlijk z’n favoriete club is. Benieuwd wat het wordt vrijdagavond!

Foto copyright Cercle Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe