Brugse Radio

Nieuwe GFT-zak moet leiden tot minder restafval

Tot nog toe wordt uw restafval verbrand in de afvalenergiecentrale van IVBO en omgezet in elektriciteit en warmte. Dit is goed maar het kan nog beter en daarom zal IVBO vanaf 1 januari 2022 groente-, fruit-, en klein tuinafval (GFT) in aparte zakjes ophalen. Dat GFT kan dan selectief worden verwerkt om op die manier compost, biogas en/of elektriciteit te maken.

 De GFT-zakken zijn beschikbaar in twee verschillende formaten, nl. 15l en 30l en zullen wekelijks worden opgehaald op dezelfde dag als het restafval. De huidige inzamelingen voor tuinafval en snoeihout blijven onverminderd bestaan.

De speciaal ontworpen GFT-zakken zijn sterk en biologisch afbreekbaar. IVBO heeft een uitgebreide testfase doorlopen waarbij er ook een testpanel met inwoners voorzien was, vooraleer de keuze van de zakken te maken.

“We introduceren de nieuwe GFT zak natuurlijk niet zomaar”, weet Minou Esquenet, voorzitter van IVBO: ”Vroeger werd GFT gewoon meegegeven in de restafvalzak. Door de afzonderlijke ophaling ervan zal de restafvalzak lichter worden en dat is nodig. We willen ons restafval doen dalen met meer dan 40 kilogram per inwoner. Vorig jaar bedroeg het restafval in de IVBO-regio nog gemiddeld 213 kilogram per inwoner. Dit moet zakken naar 169 kg zoals opgelegd in de OVAM-doelstellingen. Maar GFT apart ophalen is tegelijk ook werken aan een betere wereld voor onze kinderen. Het GFT wordt na ophaling naar een vergistingsinstallatie gebracht om er elektriciteit en warmte mee op te wekken. Wat dan nog overblijft kan dienen voor compost. Zo maken we van afval nieuwe grondstoffen.”

Bij IVBO is men zich goed bewust van het belang om de burgers goed te informeren over de invoering van de GFT-zak. Jan Geeraert, CEO van IVBO: “Het is duidelijk dat onze burgers een heleboel vragen hebben. Daarom bezorgt IVBO in de loop van december een mailing in alle brievenbussen van de gemeenten die de GFT zak invoeren. Daarin zal een folder zitten met uitleg waarom we de GFT-zak invoeren en verdere praktische info. Daarnaast zal in de mailing ook een gratis GFT-zak zitten zodat iedereen al kan starten vanaf 1 januari. We zullen ook via sociale media en onze website de nodige informatie ter beschikking stellen om de burgers correct te informeren. We hopen dat zo de invoering van de nieuwe zak vlot zal verlopen en snel zal leiden tot een daling van het restafvalcijfer.”

Om iedereen te motiveren de GFT-zak te gebruiken, zal het prijsverschil tussen de heel voordelige GFT-zak en de zak voor restafval zeer afgetekend gemaakt worden. Zo zal de GFT-zak slechts  0,15 € of 0,30 € kosten naargelang de grootte van de zak, wat veel goedkoper is dan een restafvalzak. De GFT-zak zal op dezelfde punten te koop zijn als de restafvalzak.

Foto: IVBO

Brugse Keppe

Brugse Keppe