Brugse Radio

Participatieve expo ‘7 Stemmen in Erfgoedlab’

De expo 7 Stemmen opent op 18 mei in NEST Stadslab Damme, het voormalige Sint-Janshospitaal. Het project Erfgoedlab is aan zijn derde en laatste editie toe. De laatste erfgoedexpo brengt het publiek aan zet.

De expo 7 Stemmen geeft aan zeven personen uit het publiek een stem. De 7 stemmen zijn zeven personen met verschillende achtergronden en van verschillende leeftijden, de jongste curator is 10 jaar en de oudste is net geen 80. Elke publiekscurator heeft een keuze gemaakt uit de collectie van het Sint-Janshospitaal en belicht elk op een persoonlijk manier een stukje van de bijna 800-jarige geschiedenis van het hospitaal.

“De voormalige rusthuissite in het hartje van het centrum biedt vele opportuniteiten”, zegt burgemeester Joachim Coens van Stad Damme. “Het Erfgoedlab geeft telkens de hoofdrol aan de erfgoedwaarde van dit monument en aan zijn rijke collectie, maar voor deze laatste expo maakt het publiek, de 7 Stemmen een keuze. Ook de bezoeker kan een stem uitbrengen. Zo verkennen we op een participatieve manier de mogelijkheden voor de toekomst. Een van de 7 stemmen is de Damse stadsdichter en spoken word-artiest Nina Everaert. Zo krijgt dit jaar ook poëzie een stem in het Erfgoedlab.”

“De 7 stemmen of curatoren zijn doorheen het traject ondersteund door een persoonlijke bondgenoot”, vult Brugs schepen van Cultuur Nico Blontrock aan. De bondgenoten voor de stad Brugge zijn de vertegenwoordigers van de Openbare Bibliotheek De Biekorf, Erfgoedcel Brugge, Musea Brugge, Raakvlak en het Stadsarchief. Sinds 2020 werkt Stad Brugge voor dit bovenlokaal subsidieproject intensief samen met de culturele en toeristische spelers van stad Damme. Dat zijn het Uilenspiegelmuseum, de Cultuurfabriek en Visit Damme. “Drie jaar lang hebben we nauw samengewerkt waardoor ook dit jaar in het Erfgoedlab opnieuw erfgoedparels zoals het reglement van het Brugse Sint-Janshospitaal te zien zullen zijn.”

Naast de steun van de Damse en Brugse bondgenoten konden de curatoren rekenen op de artistieke begeleiding van Han Decorte, curator, scenograaf en docent aan de LUCA School of Arts. Vanaf de eerste voorbereidingen tot aan de opening van de expo was ze het artistieke aanspreekpunt voor de 7 Stemmen en hielp zij hen om hun ideeën om te zetten naar een gezinsvriendelijke erfgoedexpo, mét een atelier voor kinderen. De coördinatie van de expo ligt in handen van Mariebelle Deceuninck.

De expo 7 Stemmen loopt van donderdag 18 mei tot en met 31 augustus van woensdag tot zondag. De toegang is gratis. In mei en juni is de expo open van 13 tot 17 uur, in juli en augustus van 10 tot 17 uur. In de tuinen van NEST kan de bezoeker tijdens de zomer opnieuw de middeleeuwen proeven. Chef Quinten Monteyne van Bistrobar Mout verrast in het Proeflab met onverwachte culinaire combinaties geworteld in het verleden.

Foto: Matthias Desmet

Brugse Keppe

Brugse Keppe