Onder de noemer Past’ip wil de Brugse politie weggebruikers aansporen om geen risico’s in het verkeer te nemen. De snelheidslimieten respecteren, gordel- en kinderzitje goed vastklikken, zonder alcohol en drugs rijden, fietslicht aanzetten en correct parkeren. Dit zijn de 5 belangrijkste verkeersregels die al jaren tot vervelens toe worden herhaald, maar die ook nog steeds met de voeten worden getreden. Daarom lanceert het Brugse korps een brede sensibiliseringscampagne, waaronder ook 5 ludieke filmpjes met 2 bekende Brugse acteurs.
Binnen de dienst verkeer nemen enkele beleids- en preventiemedewerkers al lange tijd het risicogedrag in het verkeer onder de loep. Dit team brengt de risico’s op de weg in kaart en heeft als opdracht via diverse doelgroepen te blijven wijzen op de gevaren in het verkeer. De politie doet immers niet alleen aan repressie maar treedt ook preventief en sensibiliserend op. Op volgende punten tonen weggebruikers nog steeds nonchalant/risicovol gedrag :
- Gordel niet dragen/ kinderzitjes niet juist dichtmaken/installeren
- Rijden onder invloed
- Overdreven snelheid
- Fietsverlichting negeren
- Foutparkeren (ook risicovol voor andere weggebruiker)
Bovenstaande topics zijn risico’s waarvan weggebruikers zich nog altijd onvoldoende bewust zijn. Of er alvast nonchalant in blijven, ondanks de vele regionale en nationale campagnes en de berichtgeving in de media. “Iedereen weet dat je je gordel moet dragen en kinderzitjes goed moet vastmaken, niet onder invloed mag rijden, je aan de snelheidslimieten moet houden, je fietsverlichting op orde moet zijn en je correct moet parkeren. Maar toch blijven mensen in de fout gaan,” licht Korpschef Dirk Van Nuffel toe. “We vinden het dus hoog tijd om mensen nogmaals goed wakker te schudden en willen hierbij niet rond de pot draaien: pas gewoon op als je de weg op gaat of om het in het Brugs te zeggen: Past’ip! En uiteraard, preventie gaat gepaard met repressieve controles.”
Past’ip is vooral een eyecatcher voor bestuurders/voorbijgangers. Dat gebeurt onder meer met immobordjes die in de straten zullen worden verdeeld waar bewoners vaak melding maken van overdreven snelheid. Daarnaast worden er ook zogenoemde bagagelabels verspreid rond foutparkeren en fietsverlichting (label wordt opgehangen aan deurklink en fietsstuur).
Ook via social media zullen banners worden verspreid en zullen mensen ook kennis kunnen maken met Nico & Nadine. Dit Brugs koppel brengt de 5 risico’s onder de aandacht via een reeks ludieke filmpjes. Politie Brugge deed hiervoor beroep op de Brugse acteurs Ilse de Koe en David Galle, die eerder ook al samen op de filmset van Bevergem stonden.
De sensibiliseringscampagne loopt enkele maanden en gaat gepaard met enkele preventieve en repressieve verkeersacties op het terrein. Concreet gaat het om 5 campagnes die projectmatig en geïntegreerd zullen worden aangepakt. De fietsverlichtingsactie zit momenteel in zijn preventieve fase en wordt later dit jaar gevolgd door een repressief luik. In november wordt het eerste deel van de snelheidscampagne uitgerold en zullen de immoborden in 9 prior-straten verschijnen. Rond de paasvakantie zal deze actie worden herhaald in 9 andere straten. De campagne rond rijden onder invloed loopt samen met onze ZAD-acties en de nationale BOB-campagne. “De acties foutparkeren situeren zich vooral rond scholen en zullen samen met de school, ouders, leerlingen, politie en stad Brugge worden aangepakt,” besluit Burgemeester Dirk De fauw.
Visual: Politie Brugge