Brugse Radio

Regio-nieuwtjes in het kort

De organisatoren kunnen terugkijken op een meer dan geslaagde Heilig Bloedpressie. Die trok op Hemelvaart naar aloude traditie weer door de straten van de oude Brugse binnenstad. Onder een lentezonnetje dat er net op tijd bij was genoten naar schatting om en bij de vijfenveertigduizend mensen van de processie, die voor het eerst uitging in 1304. ’s Morgens om half elf was er de kleine processie met de overbrenging van het Heilig Bloed van de Burg naar de Sint-Salvatorskathedraal. Om half drie ging dan de processie zelf van start aan de Dijver in Brugge, na de vorming vanuit de Hallen in de Oude Burg, Wollestraat en Rozenhoedkaai. Zo’n achttienhonderd figuranten, opgedeeld in 54 groepen, zorgden opnieuw voor een indrukwekkend straatspektakel. En er was dit jaar ook een nieuwe groep in de processie, namelijk een tafereel dat de ‘ommegang 1311’ uitbeeldde. Meteen de invulling van een ontbrekende schakel in de evocatie. Dat allemaal dus voor een massaal opgekomen publiek.

En nu zondag 12 mei is er alweer een volgende publiekstrekker in Brugge. Het wordt met Dwars door Brugge opnieuw een hoogdag voor de lopers. De Brugse stadsloop is dit jaar aan de aan de 43ste editie toe en er wordt zelfs een recordopkomst verwacht. Vorige week waren er al 5000 inschrijvingen. De weersomstandigheden zullen in ieder geval prima zijn. Atletiek Club Sodibrug en het nieuwe sportmedisch centrum Load Brugge stoomden een massa atleten klaar voor de 5 of de 15 km van zondag. Het parcours van Dwars door Brugge is hetzelfde gebleven.

De Brugse brandweer is in de vroege nacht van woensdag op donderdag moeten uitrukken voor een brand in een bestelwagen in de Zandstraat in Sint-Andries Brugge. Het vuur brak achteraan in de laadruimte uit. Dat werd opgemerkt  omstreeks half één. Naar vermoed wordt kwam het in de bestelwagen tot zelfontbranding van poetsdoeken gedrenkt in een boenwas of ander reinigingsmiddel. De Brugse pompiers waren vrij snel ter plaatste in Sint-Andries en konden de beginnende brand meteen doven. Zo bleef de schade al bij al beperkt.

En bijna één jaar na de lancering van de nieuwe route voor de gratis elektrische centrumshuttle van de Brugse binnenstad, komen er twee extra op- en afstapplaatsen bij. Het busje zal vanaf 1 juli voortaan ook stoppen aan de Dijver en dat in functie van een snelle doorsteek naar de Markt. Er komt ook een bijkomende halte langs de Koningin Elisabethlaan en dat ter hoogte van bushalte Vlamingdam. Dankzij deze toevoegingen kunnen straks ook inwoners van het Stubbekwartier gebruik maken van de gratis centrumshuttle. Sinds de lancering van de nieuwe Brugse centrumshuttle bij het begin van de zomervakantie 2023, stapten meer dan 200.000 passagiers op. De bus rijdt elke dag tussen 7 en 19 uur en iedere halte wordt om de 25 minuten bediend.

Brugse Keppe

Brugse Keppe