Brugse Radio

Stad Brugge verlengt concessie met KRB

De Koninklijke Roeivereniging Brugge (KRB) zit weer goed voor de volgende 18 jaar aan het Waggelwater. De sportvereniging verlengde haar concessie met 18 jaar, maar droeg ook officieel het stuk grond met daarop de nieuwe botenloods in aanbouw over aan de Stad. “De concessie maakt mogelijk dat de Brugse Koninklijke Roeivereniging die in 2019 nog haar 150ste verjaardag vierde, kan blijven voortbestaan en voortbouwen”, zeggen burgemeester Dirk De fauw, schepen van Eigendommen en Openbaar Domein Mercedes Van Volcem en schepen van Sport Franky Demon.

De Koninklijke Roeivereniging Brugge bestaat 152 jaar. In 1869 had ze haar eerste huisvesting aan de Handelskom aan het kanaal van Brugge naar Oostende. Kort na de eeuwwisseling werd een clubhuis in de typische Engelse Boathousesstijl gebouwd aan het Waggelwater. Het gebouw is ondertussen al geklasseerd als monument. “In 1979 werd het eigendom van de Stad Brugge en werd de concessie met de roeivereniging opgemaakt. Later werden nog extra loodsen gebouwd en nu is er dus de nieuwe botenloods die op dit moment in aanbouw is”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

“Met het stamnummer 4 dat het in 1869 ontving is het een van de oudste sportverenigingen van de stad. Ze heeft dus een rijke geschiedenis. Zo levert KRB al sinds 1928 op regelmatige basis roeiers voor de Olympische Spelen. Ik ben dan ook zeer fier dat we KRB dankzij deze concessie een duwtje in de rug konden geven”, zegt schepen van Sport Franky Demon.

Stadsinvestering

De overeenkomst tussen Stad Brugge en KRB wordt nu verlengd voor 18 jaar. Om de uitbreiding mogelijk te maken, had de sportvereniging tien jaar geleden al een stukje weide gekocht net naast de bestaande loodsen die er al waren. “Met de overeenkomst die nu afgesloten werd, is het stuk waar de nieuwe botenloods gebouwd wordt – zowel het gebouw als de grond- overgedragen aan Stad Brugge. De loods werd gebouwd met een stedelijke investeringssubsidie van 80.000 euro”, zegt schepen Mercedes Van Volcem. De roeivereniging betaalt 250 euro per maand voor het gebruik van het domein en de loodsen.

De nieuwe loods zal mogelijkheden bieden om de boten die nu in het hoofdgebouw opgeborgen worden te verhuizen. Zo zal er plaats zijn in het hoofdgebouw voor volledig vernieuwde kleedkamers, douches en sanitair. De sportvereniging heeft heel wat leden bij de laatste jaren. Ook veel meer vrouwen beoefenen de sport. De nieuwe botenloods zal ook een nieuwe roeidiscipline mogelijk maken voor de sportvereniging: beach sprint roeien.

“Deze concessie is duidelijk een win-win situatie. De stad heeft een mooi watersportcomplex waar ook andere verenigingen gebruik van kunnen maken. KRB beschikt dan weer over degelijke en kwalitatieve infrastructuur waardoor ze hun internationale status kunnen behouden. Ze zullen ongetwijfeld nog veel olympische medailles naar Brugge halen”, zegt schepen Franky Demon.

KRB-Olympiërs

KRB heeft een traditie om toproeiers op te leiden die internationaal goede resultaten boeken op Europese en Wereldkampioenschappen en Olympische Spelen. Zo was Tim Maeyens een KRB-er die drie selecties afdwong voor de Spelen. Ook Tibo Vyvey werd twee maal Europees kampioen in dubbeltwee met Marlon Colpaert (Oostende) en veroverde brons op het laatste wereldkampioenschap. Ook in de groep jongere competitieroeiers heeft KRB aankomende talenten, die voor vertegenwoordiging van KRB in het nationale roeiteam ‘De Belgian Sharks’ kunnen zorgen.

“Naast competitie blijft KRB ook een sportvereniging waar recreatieve sporters hun gading vinden. En dat is een duidelijke meerwaarde voor onze stad”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “De Koninklijke Roeivereniging Brugge heeft een rijke geschiedenis en traditie die authentiek is. Zoiets moeten we koesteren en ondersteunen.”

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe