Brugse Radio

Stad Brugge verlengt sport-overeenkomsten

Stad Brugge bekrachtigt haar ambities als wielerstad. Ze verlengt haar overeenkomsten voor de wielerwedstrijden Brugge-De Panne en de Elfstedenronde. Ook de Brugse marathon blijft minstens tot 2025 op de internationale loopkalender.

Het WK Wielrennen is net gepasseerd in Brugge, de start van de Ronde van Vlaanderen komt in 2023 terug. De Stad verlengt nu ook de samenwerkingen met KVC De Panne Sportief en met Golazo Sports voor respectievelijk de Classic Brugge – De Panne voor mannen en vrouwen, de Elfstedenronde en de Great Bruges Marathon.

“Met beide partners hadden we een overeenkomst van vijf jaar die in 2022 afloopt”, zegt schepen van Sport Franky Demon. “Toen we die samenwerkingen evalueerden, stelden we vast dat deze evenementen een mooie meerwaarde vormen voor Brugge. De Classic Brugge – De Panne heeft zichzelf de voorbije vier jaren heruitgevonden. De mannenkoers kreeg een andere plaats op de voorjaarskalender en kent nu een specifiek karakter en gezicht. De vrouwenkoers, eveneens op World Tourniveau, is een van de grootste wedstrijden voor vrouwen in ons land, die eveneens spektakel oplevert in de Moeren. We verlengen die samenwerking daarom tot en met 2026.”

Met Golazo Sports worden de Elfstedenronde en de Great Bruges Marathon verder gezet. “De Elfstedenronde was ooit een Brugse semiklassieker die we met Golazo van onder het stof haalden”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “Met start en aankomst in Brugge is dat een echte Brugse koers. We kregen al verschillende mooie winnaars en beklijvende duels, onder meer tussen Wout Van Aert en Mathieu Van der Poel in de spurt. Daarnaast is ook de Brugse marathon in het najaar snel uitgegroeid tot een vaste afspraak. We zien daar steeds een uitgebreid internationaal deelnemersveld aan de start, uit tientallen verschillende landen. Lopen is een reden geworden om citytrips te boeken. Als sportstad met een uitgebreid aanbod aan bezienswaardigheden sprongen we succesvol mee op deze internationale trend. We verlengen de samenwerking met Golazo tot minstens 2025.”

Het Brugse stadsbestuur onderstreept zo haar ambities voor sport, maar ziet het ruimer. “Het is een middel om onze stad nationaal en internationaal in beeld te brengen”, gaat schepen Franky Demon verder. “We herinneren ons nog de fantastische Brugge-beelden tijdens het WK Wielrennen, die de wereld rondgingen. Ook Brugge- De Panne en de Elfstedenronde komen live op tv, in België maar ook daarbuiten. Dat is een enorme kans, zeker na corona.”

In de overeenkomsten werden daarnaast ook enkele kleinere aanpassingen doorgevoerd. “We namen op dat de organisatoren nauwer betrokken worden in de bewonerscommunicatie voor deze evenementen. We doen daar zelf inspanningen voor, maar zien dat als een gedeelde verantwoordelijkheid”, geeft burgemeester Dirk De fauw mee. “Daarnaast willen we ook de jeugd betrekken bij het wielrennen, met een initiatie na de start van de heren bij Brugge- De Panne. Bij de Elfstedenronde voorzien we meet-and-greets voor enkele jongere wielerfans met de winnaar. We willen dus alle Bruggelingen verder warm maken om zelf van de fiets en de wielersport te genieten in eigen stad”, zegt schepen Franky Demon.

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe