Brugse Radio

Stad investeert in extra kerstsfeer: bijna 1000 bomen voor handelaars

Tijdens de kerstperiode worden er traditioneel op diverse locaties op het openbaar domein kerstbomen geplaatst. Ook dit jaar investeert de Stad in mooie kerstbomen. De gezellige sfeer van Wintergloed wil Stad Brugge dit jaar doortrekken richting de binnenstad en alle winkelstraten. “Tijdens de komende kerstperiode zetten we dan ook onze poortstraten en winkelstraten en pleinen in de kijker door de lokale handelaars een gratis kerstboom aan te bieden. De kerstbomen zorgen automatisch voor meer sfeer en zorgen voor een gezellige sfeer in de stad. Het bevordert ook de gezelligheid van de straten en de sfeer tussen de handelaars”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.

In 2019 gestart met mooie en grote kerstbomen op de Burg en de Markt van 13 meter hoog. De drie mooie bomen worden ook door onze diensten uitgekozen zodat elke Bruggeling fier op deze kerstbomen kan zijn. Vroeger waren de kerstbomen niet zo mooi en werd er vaak kritiek geuit op de magere kerstboom op de Burg. Sinds 2019 kwam daar alvast verandering in door te investeren in grote en mooie kerstbomen en door op diverse nieuwe plaatsen kerstbomen te voorzien in de binnenstad en de deelgemeenten.

In 2020 werd tijdens de coronacrisis ook gestart met het initiatief ‘Ik wil een kerstboom’ in de poortstraten en dit wordt uitgebreid naar 30 winkelstraten in de binnenstad, de Kruispoort, de zeedijk van Zeebrugge en het Peellaertplein in Sint-Kruis.

Schepen Mercedes Van Volcem: “Vandaag lanceren we de actie aan boetiek Ruth in de Sint-Jakobsstraat en we hopen dat vele handelaars zich inschrijven. Samen gaan we voor een gezellige stad. Hoe gezelliger het winkelen is, hoe beter voor de stad en hoe beter voor de winkeliers, restaurants, hotels, bezoekers en onze eigen inwoners. Niet minder dan dertig winkelstraten in de binnenstad zullen beleverd worden door onze diensten. We hopen dat alle handelaren enthousiast is en dat ze onderling elkaar stimuleren om mee te doen.”

“Versierde poortstraten zijn een eyecatcher voor onze handelsgebieden. Ze lokken de mensen naar de binnenstad. Daarom investeren we dit jaar verder in extra sfeer door onze handelaars een kerstboom aan te bieden. Op deze manier dragen ook zij mee aan de gezellige sfeer die onze Brugse stad typeert tijdens de kerstperiode”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Inschrijven

Er hoeft enkel een aanvraag te gebeuren voor 26 oktober via  https://www.brugge.be/kerstbomenwinkelstraten.

Levering

De kerstbomen worden afhankelijk van de straat tussen 29 november en 9 december geleverd  in de binnenstad en op 10 december aan de handelaars in Dudzele en Lissewege. Het is wel belangrijk dat er minimum 1 meter doorgang gegarandeerd wordt na het plaatsen van de boom.

De handelaar staat zelf in voor de plaatsing van de kerstbomen, maar ook voor eventuele verlichting of versiering. De bomen kunnen vastgemaakt worden door de handelaar zelf of in een pot geplaatst worden aan de gevel. “Het is wel belangrijk dat ze een meter vrijwaren op het voetpad als doorgang”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

De Stad hoopt alvast op een positieve en grote respons. “Hoe meer handelaars zich registreren voor een kerstboom, des te gezelliger onze stad. Ik kijk alvast uit naar het resultaat. Onze stadsdiensten warmen zich al op. De uitrol is een heus karwei, maar ze zullen dat zoals altijd tot een prachtig einde brengen. Vorig jaar was onze eerste actie alvast een groot succes: 264 handelaars dienden een aanvraag in”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Lichtjes en rood lintje

We vragen ook dat de kerstbomen door de handelaars zelf worden versierd met lichtjes en rode fluwelen strikjes. Zo ontstaat er ook harmonie in de straat.

Ophaling

In de week van 10 januari 2022 worden de bomen dan door de groenophaling weer opgehaald. Dat is 10 januari voor Dudzele/Lissewege en 13 januari voor de binnenstad.

Aantallen en plaatsen: 972 kerstbomen voor de handelaars

In totaal plaatst de Stad dit jaar ongeveer bijna duizend kerstbomen verdeeld over het Brugse grondgebied.

Schepen Mercedes Van Volcem: “We voorzien ze dus in dertig winkelstraten in de binnenstad, diverse pleinen, in onze polderdorpen Lissewege en Dudzele en ook in Zeebrugge op zeedijk. Elke deelgemeente krijgt een kerstboom. De bomen zullen opgesteld staan op 150 publieke plaatsen in de stad en we voorzien 972 bomen voor de handelaars.”

“We voorzien ook een aantal nieuwe locaties en de Burg zal dit jaar de meeste kerstbomen tellen, meer bepaald dertig kersbomen naast de reuze boom van 9 meter.”

“Ook het Minnewaterwinterterras wordt een kerstpareltje. Het zal zeker ook gezellig worden, want de Markt en Simon Stevin en het Zand zullen nu een kerstmarkt hebben en de ijspiste is opnieuw aan het Minnewater op het water.”

Wintergloed

Naast de kerstbomen in de stad, mag Brugge een derde editie van Wintergloed ontvangen. “Dertien lichtinstallaties zullen Brugge tot een hoger niveau heffen tijdens de kerstperiode. Er zal een kerstmarkt zijn op de Markt, ’t Zand en het Simon Stevinplein. Er zal op de Markt een prachtige onthaalkoepel gezet worden. De schaatspiste met winterbar wordt de kerst op de taart. Wintergloed zal voor een groot deel op de Vesten plaatsvinden en al wandelend door het Astridpark”, aldus burgemeester Dirk De fauw

Overzicht levering kerstbomen:

  • 29 november: leveringen Hoogstraat en Langestraat
  • 30 november: leveringen Ezelstraat en Smedenstraat
  • 1 december: leveringen Sint-Jacobsstraat en Katelijnestraat
  • 2 december: leveringen Gentpoortstraat, Mallebergplaats
  • 3 december: leveringen Vlamingstraat, Academiestraat, Niklaas Desparsstraat, Breidelstraat, Burg, Philipstockstraat, Jozef Suvéestraat
  • 6 december: leveringen Sint-Amandsstraat, Eeckhoutstraat, Wollestraat
  • 7 december: leveringen Noordzandstraat, Dweersstraat en Steenstraat
  • 8 december: leveringen Zuidzandstraat en Geldmuntstraat
  • 9 december: leveringen Markt, ’t Zand, Zilverpand, Vrijdagmarkt, Mariastraat, Sint-Annaplein, Walplein.

10 december de handelaars van Lissewege en Dudzele: Dorpsplein, Dudzeelse Steenweg, Sint – Lenardstraat, Westkapelsesteenweg, Lisseweegs Vaartje, Onder de Toren, Stationsstraat, Walram Romboudtstraat en Jacob Reyvaetstraat.

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe