Afgelopen vrijdag werd het officiële startschot gegeven voor de sloopwerkzaamheden van het Sint-Andreasinstituut aan de Garenmarkt in Brugge. Daar op die Garenmarktsite komt eerlang het prestigieuze museumproject BRUSK dat zal gebouwd worden naast het Groeningemuseum en met twee indrukwekkende tentoonstellingszalen over alle mogelijke moderne faciliteiten zal beschikken. BRUSK biedt op termijn ook een uitwijkmogelijkheid voor pakweg Groeninge.
Burgemeester Dirk De fauw: “Iets meer dan drie jaar geleden stond ik hier samen met mijn collega-schepenen en met het bestuur van het Sint-Andreasinstituut. Dit om aan te kondigen dat de Garenmarktsite de nieuwe locatie zou worden voor ons nieuw, ambitieus museumproject, én dat de nieuwe school van het Sint-Andreasinstituut gebouwd zou worden op de site Jakobinessenstraat. Toen, nog maar vier maanden ver in deze legislatuur, sprak ik al over ‘een historische stap’ in het Brugse museumdossier en een mooie toekomst voor het Sint-Andreasinstituut. Met BRUSK lossen we een decennialange nood aan geschikte tentoonstellingsruimte voor oude en hedendaagse kunst op. Tegelijk wordt er ook noodzakelijke ruimte gecreëerd voor het bewaren en onderzoeken van onze rijke, Brugse kunstcollectie. BRUSK wordt een dynamische, culturele hub voor expo’s met een internationale uitstraling. BRUSK is bovendien het beginpunt van een omvangrijk gefaseerd totaalproject, een volledig vernieuwd Museumkwartier in het hart van onze stad. Met deze werkzaamheden investeert Brugge – met steun van de Vlaamse Regering – in een innovatief en hedendaags kunstbeleid met een uitstraling tot ver buiten onze landsgrenzen.”
Het ontwerp van de nieuwe tentoonstellingshal is het resultaat van een internationale ‘design & build’-wedstrijd die in 2019 werd gelanceerd. Uit die procedure werden toen het team onder leiding van Robbrecht en Daem architecten en Olivier Salens architecten geselecteerd, samen met ontwikkelaar CIT Red. Begin juni van dit jaar werd de omgevingsvergunning voor BRUSK verleend. Die is nu sinds midden juli definitief en uitvoerbaar. Dat betekent dat de werkzaamheden van start konden gaan.
Ook het Sint-Andreasinstituut begint zo aan een nieuw hoofdstuk. Hoewel de kleuters en de leerlingen van de eerste drie leerjaren van de lagere school nog een schooljaartje op de site blijven, vinden de andere leerlingen vanaf september een ander onderkomen. Eerst een tijdelijk verblijf. Daarna zullen alle leerlingen een nieuwe thuis vinden in de Jakobinessenstraat.
Foto: Persdienst Stad Brugge