Brugse Radio

Tour Elentrik laat jong talent exposeren

In Brugge werd Tour Elentrik voorgesteld en dankzij het streetartproject is Brugge in de Babbaertwijk in Sint-Kruis en in de Stationswijk in Zeebrugge 30 kunstwerken rijker! Het project kende een vliegende start! Heel wat jongeren van Brugge en ver daarbuiten toonden interesse om aan de slag te gaan en grijze elektriciteitskastjes van een laagje kunst te voorzien. Jongeren met verschillende creatieve achtergronden, leeftijden en ervaring. Uiteindelijk koos men 30 locals uit om aan de slag te gaan, waaronder ook een klasgroep van het VTI en TIHF Maricolen.

“Ik ben dan ook bijzonder trots dat we met dit project veel jongeren een eerste expositie ervaring kunnen geven in onze mooie stad, allemaal hadden ze twee belangrijke dingen gemeen: hun creativiteit en de wil om van onze stad een mooiere plek te maken.” vertelt schepen van Jeugd, Mathijs Goderis.

De inspiratie is heel divers en vaak ook persoonlijk: “Mijn ontwerp staat voor dromen over een leven waar iedereen van elkaar mag houden. Het wordt een ontwerp waar twee verliefde mensen in centraal staan. De kijker kan zelf bepalen of dat 2 meisjes, 2 jongens of een meisje en een jongen zijn. Ze zijn afgebeeld zoals glas om hun kwetsbaarheid in de wereld te tonen. De kleurrijke vegen en handen op de achtergrond staan symbool voor de wereld, waar het soms een chaos en struggle kan zijn, maar ik wil aantonen dat uiteindelijk liefde altijd wint.” laat Lisa Coudenys, één van de artiesten, weten.

In april kond iedereen aan de slag, op hun manier en eigen tempo, iedereen kreeg tot mei om hun kastje af te werken. Alles gebeurde onder leiding van Treepack, de organisatie achter het project. Ze zorgden voor ondersteuning van ontwerp tot uitwerking. Vragen, materiaalkeuze tot begeleiding op de site, Treepack was hun vaste aanspreekpunt.

Johan Desloovere, Coördinator afdeling schilder- en decoratietechnieken uit het VTI: “Voor onze leerlingen was het een unieke kans om uit te breken uit hun werkplaatsen en weg te lopen van het vertrouwde schooldomein. Deze jongens en meisjes konden aan de wereld (toch aan Sint-Kruis en Male) laten zien wat ze in hun mars hebben. Tijdens de werkzaamheden leerden ze als het ware ook schilderen voor een live publiek en omgaan met commentaar van voorbijgangers. De buurtbewoners zullen nog lang napraten over die week dat de leerlingen van het VTI hier neerstreken en vanaf nu zullen die leerlingen elektriciteitskastjes ook altijd op een andere manier bekijken.”

“Met deze Tour Elentrik laat de stad ook buiten de Brugse binnenstad kunst uitbreken. Het toont waar Brugge als cultuurstad voor staat, een stad waar kunst voor iedereen toegankelijk is. Door hier met jonge lokale artiesten aan de slag te gaan willen we hen de nodige groeikansen geven om zich verder te ontplooien. Dankzij heel wat recente streetartprojecten brengen we kunst tot in het straatbeeld en dat kan ik alleen maar toejuichen! Ik hoop dat we in de toekomst Brugge als streetartstad nog verder op de kaart kunnen zetten.”, aldus schepen van Cultuur, Nico Blontrock.

“Het is fantastisch om ook deze kant van Brugge in de kijker te kunnen zetten. Als kind- en jongerenvriendelijke stad, willen we het goeie voorbeeld geven en jongeren maximale kansen geven om zich hun Brugge eigen te maken. Streetart maakt daar een mooi deel van uit én het toont nog maar eens hoeveel talent we in huis hebben. Aan de vele positieve reacties van de buurt te horen, werd het project erg warm ontvangen en zorgde voor mooie momenten tussen onze kunstenaars en de inwoners in de buurt. Zo warm kan Brugge zijn.” sluit schepen Goderis af.

Ontdek alle kastjes van Tour Elentrik Brugge via de wandelroute op het digitale platform Street Art Cities.

 

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe