Brugse Radio

Vernieuwde wandelpaden Gentpoortvest

In Brugge zijn verbeteringen aan de wandelpaden van de Vesten en verschillende parken aan de gang. “De dolomietpaden op de Vesten kenden veel oneffenheden en plassen na regenwater. Voor veel Bruggelingen zijn de Vesten een verlenging van hun tuin, daarom is het belangrijk dat ze hier kunnen genieten van mooie, veilige wandelingen. Sinds vorig jaar zijn we dan ook volop bezig met het vernieuwen van de wandelpaden in dolomiet. Het nieuwe dolomiet zal het water beter doorlaten en zorgt ervoor dat er geen plassen zullen ontstaan”, zeggen burgemeester Dirk De fauw en schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. In 2023 werden de wandelpaden van de Binnen Boeverievest, de Kinderboerderij en een deel van het Koningin Astridpark al vernieuwd. Op vrijdag 8 september worden de vernieuwde dolomietpaden van de Gentpoortvest opengesteld.

Een uitvoering in fasen

In 2022, 2023 en 2024 investeert de stad in het vernieuwen van de wandelpaden op de stadsvesten en een aantal parken. “Deze investering is belangrijk, de Vesten zijn het grootste park van Brugge en zijn enorm populair. Zowel Bruggelingen als toeristen komen hier fietsen, wandelen of picknicken. Het is er soms zelf te druk voor alle bezoekers”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

“Dat de Brugse vesten nog steeds populair zijn, bewijzen de vele dagelijkse wandelaars, fietsers en joggers. Het vormt een groene plaats voor alle Bruggelingen en zelfs voor velen buiten Brugge. Deze vernieuwing zorgt ervoor dat de paden weer wandel- en loopvriendelijk zijn zodat ze op een veilige en comfortabele manier gebruikt kunnen worden”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

In het voorjaar van 2022 werden de paden in het Graaf Visartpark, alsook het pad tussen de Bloedput en de Karel de Stoutelaan vernieuwd. Door de heraanleg van de Singel en Buiten Boeverievest werd ook het dolomietpad tussen de Passantenbrug en Gistelse Steenweg vernieuwd. In het najaar van 2022 werd het dolomietpad tussen de Smedenpoort en de Bloedput vernieuwd.

“In 2023 zetten we deze tendens verder. Het dolomietpad op de Binnen Boeverievest, tussen de Smedenpoort en de Passantenbrug werd al vernieuwd. Ook de eerste fase van het vernieuwen van de wandelpaden in het Koningin Astridpark werd al afgewerkt. Fase twee zetten we verder na de zomer, zodat bezoekers van het park tijdens de zomermaanden geen hinder ondervinden.” “In mei werden de wandelpaden van Kinderboerderij De Zeven Torentjes in dolomiet aangelegd, waardoor de kinderboerderij beter toegankelijk is voor mensen met een buggy of rolstoel”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Nieuwe dolomietpaden voor de Gentpoortvest

Op 12 juni zijn de verbeterwerkzaamheden aan de dolomietpaden op de Gentpoortvest, tussen de Katelijnepoort en Gentpoort, aangevat. Nieuw dolomiet werd aangelegd, waardoor de paden niet langer oneffenheden of plassen vertonen. Burgemeester Dirk De fauw: “Dit maakt de wandelpaden ook beter toegankelijk voor iedereen. Op vrijdag 8 september stellen we het dolomietpad tussen de Katelijnepoort en de Gentpoort terug open.”

Vernieuwingen gepland

Na de Gentpoortvest, staat ook de vernieuwing van en fase twee van de nieuwe wandelpaden in het Koningin Astridpark gepland in 2023. “In 2024 pakken we de dolomietpaden op de Boninvest en Kazernevest aan,” zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Fasering

Tussen 2022 en 2024 worden 12 zones aangepakt.

2022:

 • Graaf Visartpark (afgerond)
 • Binnen Smedenvest (afgerond)
 • Buiten Smedenvest (afgerond)
 • Buiten Boeverievest (afgerond)

2023:

 • Binnen Boeverievest (Smedenpoort – Boeveriepoort) (afgerond)
 • Kinderboerderij De Zeven Torentjes (afgerond)
 • Het Koningin Astridpark (fase 1 afgerond)
 • Het Koningin Astridpark fase 2
 • Gentpoortvest (Katelijnepoort – Gentpoort) (afgerond)
 • Filips de Goedelaan (wordt meegenomen bij de heraanleg)

2024:

 • Boninvest (Gentpoort – Conzettbrug)
 • Kazernevest (Conzettbrug – Kruispoort)

Kostprijs

In totaal wordt er zo’n 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor de opwaardering van de wandelpaden langs de Brugse vesten. “Hiermee zorgen we ervoor dat de Vesten in topvorm ter beschikking staan van onze stadsbewoners en bezoekers”, aldus schepen Mercedes Van Volcem.

De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Declercq BVBA.

Foto©Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe