Brugse Radio

VIVA-SVV lanceert Het Stekjesplekje in Sint-Michiels

VIVA-SVV springt mee op de kar van de groeiende plantentrend en introduceert in samenwerking met Viro vzw  een eigen plantenruilinitiatief, Het Stekjesplekje.

Regionaal verantwoordelijke van VIVA-SVV, Delphine Verscheure licht toe: “De bedoeling is om buren de overschotten van eigen planten en stekjes te laten delen met elkaar. We ontwierpen een handig ruilkastje dat zichtbaar opgesteld zal staan in de buurt waar mensen vrij stekjes kunnen afzetten of ophalen.”

Het opzet is eenvoudig:

  • je hebt een stekje, klein plantje of zaadjes op overschot
  • je labelt je plantje
  • je laat het achter in het kastje
  • je kan in ruil een ander stekje meenemen naar huis

Hiermee trachten VIVA-SVV en Viro vzw de buurt samen te brengen en het enthousiasme voor planten te verspreiden op een duurzame en laagdrempelige wijze. Het ruilsysteem is een manier van circulair omgaan met plantenoverschotten om zo iedereen de kans te geven een collectie groene vrienden uit te bouwen. Melissa De Voogt legt uit hoe het kastje binnen de werking van Viro vzw past: “Ik ben ergotherapeute en werk als begeleidster in de dagbesteding van vzw Viro. Ik begeleid er het ‘Groenatelier’ waar we stekjes nemen, verpotten, groenten kweken…  De stekjesruilkast kwam in de media en leek mij een zeer inclusief en buurtgericht idee dat ik graag wou implementeren in vzw Viro.”

Ontmoetingsplaats

Daarnaast kan het kastje ook een ontmoetingsplaats zijn voor buurtbewoners, waar op termijn ook workshops kunnen rond ingericht worden. Bijvoorbeeld een workshop die meer uitleg geeft over hoe je planten stekt of welke kruiden je kan kweken op je eigen balkon. “Met het kastje willen we de buurt nog meer verwelkomen binnen onze voorziening en dit kastje is een leuk medium waaruit nog meerdere leuke ideeën en workshops zullen ontspruiten.”, aldus De Voogt.

Peter/meter

Voor het kastje in Sint-Michiels nemen Laurance, Pieter en Frieda de taak van meter of peter op zich. De meters en peters zijn het lokale aanspreekpunt van de kastjes. Zij verzorgen de plantjes in het kastje en houden een oogje in het zeil voor mogelijk misbruik en vandalisme… Daarnaast rekenen we ook op de eerlijkheid en solidariteit van de buurtbewoners.

Regionaal verantwoordelijke Delphine Verscheure is tevreden met het opfleurende initiatief: “Het Stekjesplekje zal hopelijk de buurt in Sint-Michiels laten bloeien en groeien.” Het kastje is momenteel reeds het tiende op te teller. Na Brugge, Ieper, Beernem en Oostende heeft VIVA-SVV ook nog plannen om in een aantal andere gemeentes in West-Vlaanderen Het Stekjesplekje te lanceren.

Foto: VIVA-SVV

Brugse Keppe

Brugse Keppe