Brugse Radio

Voorstelling preventiecampagne ‘Niet thuis? Licht aan!’

‘Niet thuis? Licht aan!’ Stad Brugge wil met deze campagne de Bruggeling wijzen op het belang van veilige leefgewoonten om zo eventuele inbrekers te slim af te zijn tijdens de donkere maanden. Dat kan namelijk door thuis een bewoonde indruk te creëren tijdens de afwezigheid. Voorkomen is immers nog altijd beter dan genezen.

De meeste woninginbraken in Brugge vinden plaats tijdens de afwezigheid van de bewoners. Dieven gaan op zoek naar woningen waar niemand thuis is. Ze maken gebruik van de afwezigheid om in te breken. Dieven worden tenslotte liever niet gezien, gehoord of gestoord. Burgemeester Dirk De fauw: “Verlicht je woning, zet een wagen op de oprit en laat de rolluiken niet volledig naar beneden tijdens je afwezigheid. Dan wordt het voor inbrekers een pak moeilijker om in te schatten of er iemand thuis is.”

Schepen van Preventie Mathijs Goderis: “De diefstalpreventieadviseur van Stad Brugge gaat tijdens de donkere maanden samen met gemeenschapswachten en wijkinspecteurs op pad in inbraakgevoelige wijken. Bij woningen met een afwezige indruk laten ze enkele tips achter. Ze bezorgen ook een sleutelhanger die je bij het afsluiten van de woning zal herinneren aan inbraakpreventie.”

“We vragen ook iedereen om de campagne ‘Niet thuis? licht aan!’ zoveel mogelijk te delen op sociale media. Deze is te vinden op de facebookpagina van Stad Brugge en van Politie Brugge, de buurtinformatienetwerken en Hoplr. We willen dat iedereen meehelpt om de boodschap te verspreiden, want samenleven doe je niet alleen.”

Naast deze preventieve campagne plant het lokale politiekorps van Brugge ook een politionele actie tijdens de donkere maanden. Korpschef Dirk Van Nuffel roept op om alert te blijven: “Meld verdachte gedragingen op het nummer 050 44 88 44. Wij zijn waakzaam, bent u dat ook?”

Wie op zoek is naar meer tips om inbraak te vermijden, kan terecht op www.brugge.be/diefstalpreventieadvies. Daar vindt men een brochures en kan men een gratis webinar bekijken. Men kan ook een exemplaar van de brochure afhalen in het lokale politiekantoor. De diefstalpreventieadviseur kan ook gratis thuis langskomen voor een advies op maat. Maak hiervoor een afspraak via www.brugge.be/diefstalpreventieadvies-aanvragen.

Foto: Persdienst Stad Brugge

Brugse Keppe

Brugse Keppe